Плевенските полицаи пушат с искане за адекватно заплащане
Плевенските полицаи пушат с искане за адекватно заплащане / netinfo

Над 100 служители от всички отдели на Полицията и техни колеги пожарникари се събраха днес пред сградата на ОДП Плевен, за да "пушат" в знак на несъгласие с действията на държавата. Около 200 техни колеги са заминали за националния протест на служителите на реда в столицата.

Протестиращите настояват за адекватно заплащане на служителите на МВР, съизмеримо с другите служби за защита на националната сигурност и увеличаване на заплащането за извънреднен труд в празничните дни, обясниха от синдиката на плевенските огнеборци, които първи пристигнаха на уговорената среща за “пушене”.

Сред техните основни искания са и повече пари за храна, които сега са 1.40 лв. на ден, както и осигуряване на облекло, каквото през 2008 г. малцина служители са получили. Решението да “пушат” е продиктувано от законът, който забранява ефективни протестни действия на служители на реда.

В знак на несъгласие с държавната политика някои от плевенските полицаи днес държаха незапалена цигара. На символичния протест не присъстваше ръководството на областната дирекция в Плевен.