Плевенски парк ще носи името на Цар Освободител
Плевенски парк ще носи името на Цар Освободител / Дарик Плевен

Плевенските общински съветници ще обсъдят предложение градски парк да бъде именуван на Цар Освободител Александър Втори. Идеята за именуване на обект - улица или парк, е на директора на "Военно-исторически музей" Милко Аспарухов. Поводът е 130-годишнината от смъртта на Цар Освободител, която ще бъде отбелязана на 1 март 2011 г.

Няма друг град в България, в който няколко пъти да е пребивавал монархът на една от най-големите империи на 19 век, което е чест за Плевен и предполага по подобаващ начин паметта му да бъде мемориализирана, посочва Аспарухов. На името на Цар Освободител Александър Втори в Плевен е именуван Музеят на Освобождението. Именуването на улица би създало редица трудности за гражданите и институциите, които имат регистрирани жилища или търговски обекти на тях, смятат от ЕСГРАОН.

Затова редно е да се именуват само новопроектирани улици или алеите в парк "Скобелев", допълват в становището си експертите от службата. Относно идеята на Милко Аспарухов, предложението е името на руския цар да носи паркът, намиращ се южно от СОУ "Христо Смирненски" в града. То ще бъде разгледано на предстоящата сесия на 22 февруари.