Плевенски фирми се включват в националния протест срещу повишението на тока
Плевенски фирми се включват в националния протест срещу повишението на тока / dariknews.archive

Национален протест срещу повишението на тока организират синдикати и работодатели. Работодателите се обявяват категорично против планираното поскъпване на цената на електроенергията. Представителите на бизнеса нямат информация колко точно ще е поскъпването, но поискаха то да се отложи до 1 януари догодина.

Над 1000 фирми в 28 града на България ще протестират на 29 юли от 11:00 часа срещу готвеното повишение на цената на тока, обяви заместник-председателят на БСК Камен Колев на среща между работодатели и синдикати.

Протестните действия в Плевен ще се изразят в организирани събрания на работниците в над 15 плевенски фирми от сферата на металолеенето, леката промишленост, машиностроенето и услугите. Основно това ще са фирми, чиято дейност е свързана с по-голяма консумация на ел. енергия, обясни за Дарик председателят на Българската стопанска камара/БСК/ - Плевен, Веселин Йотков.

На събранията ще се приемат протестни декларации, които ще бъдат изпратени в София, за да бъдат представени в Министерския съвет, ДКЕВР и Народното събрание.

Според Камен Колев, притеснението на бизнеса идва от незапълнените финансови дефицити в НЕК. Изчисленията подсилват притеснението на работодателите, че именно бизнесът ще плати цената за загубите в родната енергетика.

"Разбира се, регулаторът е независим, но ние просто прогнозираме, че в резлтат на тези изчисления, които показват незапълване на тази дупка в НЕК, той ще предприеме увеличение на цените, включително за индустрията, което е неприемливо за по-голямата част от индустрията. Ще има тежи последствия за нея, както и за обществото като цяло. Много от нашите членове изразиха намерения за протестни действия".

Представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и БФИЕК смятат, че над българските индустриални предприятия е надвиснала гилотината на 15-20-процентно повишаване на цената на електроенергията.

Работодателите се обявиха в подкрепа на дълбока реформа в сектора от страна на правителството.