Плевенчанка нареди най-големия пъзел в света

Плевенчанка нареди най-големия пъзел в света
Плевенчанка нареди най-големия пъзел в света / Люба Нинова
Плевенчанка нареди най-големия пъзел в света
28310
Плевенчанка нареди най-големия пъзел в света
  • Плевенчанка нареди най-големия пъзел в света

Девет седмици и половина - не става дума за филмовата класика със същото заглавие, а за срока, за който плевенчанка нареди най-големия пъзел в света. Той се нарича "Живот", има 24 хиляди части и в готов вид е с размери 4.28м на 1.57м. Първоначално бизнесдамата Венелина Вънова беше обещала да го нареди за 100 дни, но успя да пребори дребните частици и сега ще кандидатства за Гинес със срока от 66 дни - нещо, което досега никой не е правил.

Венелина Вънова открива страстта си към пъзели когато децата й са малки. Веднъж им подаряват подобна занимавка, за реденето на която трябва и тя да помага и така започва всичко. За да стигне до днес, когато тя е единственият човек в света, успял за 66 дни да подреди на мястото им всяка една от 24-те хиляди частици на най-големия признат от Гинес пъзел - "Живот". Амбицията на Венелина е в интернет пространството, в което има информация само за един англичанин, който е наредил картината за 6 месеца, да я има новината, че това е направено от българка-плевенчанка, и то за три пъти по-кратко време. Средно по елемент на минута е подреждала Венелина, работила е по 6 часа всеки ден, а критичният момент е бил когато заради заболяване е трябвало поне да намали темпото.

Реденето на пъзела се предаваше на живо чрез камера и в интернет пространството, така се оказва, че свидетели на делото на Венелина са хора от цял свят. Част от хората са идвали и на крака, за да видят как напредва реденето на огромния пъзел. И част от тях са си тръгвали, запалени от идеята да се занимават с пъзели.

Ако производителите направят по-голям пъзел, бих приела и това предизвикателство, казва с усмивка плевенчанката. И чака вторник, когато ще изпратят рамката, в която ще сложи 66 дни от живота си. А след 6 седмици стискаме палци да дойде и положителен отговор за поставен нов световен рекорд, дело на Венелина Вънова.

Чуйте още подробности в звуковия файл.