/ obs-pleven
Представители на 11 ин витро клиники в страната, изявени имена на българската ин витро медицина и много гости се събраха в Плевен, за да отбележат тържествено юбилея на българското ин витро. Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато по този начин и страната ни става една от първите в света, успешно приложили метода.

Сдружение „Зачатие" посвети 13-ото поредно издание на Деня на репродуктивното здраве на важния юбилей, а от името на Плевен като домакин на националната среща участниците бяха приветствани от председателя на Общинския съвет Мартин Митев.

invitro
obs-pleven

„Благодаря на организаторите от сдружение „Зачатие“, че избраха Плевен за домакин на този специален юбилей - 30 години ин витро в България! Това са 30 години сбъднати мечти! В тази зала днес присъстват специалисти, на които хиляди семейства дължат най-голямата си радост - да имат дете! Вие сте хората, които сбъдвате мечти и давате живот - и в пряк и в преносен смисъл.

Защото децата са тези, които осмислят живота и на своите родители. Затова казвам, че ин витpo нe e мeтoд. Ин витpo e нaдeждa“, обърна се към участниците във форума Мартин Митев. Той посочи, че за Община Плевен е дълг и отговорност да оказва финансова подкрепа на хората с репродуктивни проблеми и припомни, че още 2012 г. Общинският съвет е приел правила за подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми, като всяка година средствата за това се гласуват с бюджета на Общината.

invitro
obs-pleven

Справка за календарната 2017 г. от общинската Комисията за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми показва, че от подадените общо 55 заявления - 50 са били одобрени. Само 5 семейства са получили откази, защото не са отговаряли на изискването за постоянен и настоящ адрес на територията на Общината не по-малко от 1 година от датата на кандидатстване. Справка към 5 юни 2018 г. показва, че към посочената дата подадените заявления са 28 и всички те са одобрени.

Нови 10 заявления предстои да бъдат разгледани на заседание на Комисията в края на юни. „Не казвам, че средствата, с които помагаме, са достатъчни, но те са подкрепа, на която може да разчита всеки, сблъсквал се с проблема. А за съжаление това е проблем за все повече двойки у нас!“, заяви Мартин Митев.

В България има 145 000 двойки с репродуктивни проблеми, а клиниките, които могат да им помогнат да се сдобият с мечтано бебе, са над 30, каза Стефка Сарафова - Захариева, председател на сдружение "Зачатие", като се позова на актуално изследване.

Посочено бе също, че българските специалисти в тази сфера са на много добро европейско ниво и затова съветът към нуждаещите се от подкрепа млади двойки у нас е да решават проблемите си в България, а не да търсят варианти в чужбина. Бъдещето на репродуктивната медицина е голямо, защото тя е един от най-бързо развиващите се сектори в медицината - успеваемостта е все по-голяма, а методите са все по-успешни, заявиха още организаторите на срещата.

Чрез видеообръщение в Деня се включи проф.д-р Илия Ватев - един от основателите на това направление в медицината у нас. Излъчена бе и видеовръзка с Илияна Кирилова - първото ин витро бебе в България, родена преди 30 години, и нейната майка Таня.

invitro
obs-pleven

„Ние с Илияна сме доказателство, че чудесата съществуват. Щастлива съм, че преди 30 години се доверихме на лекарите. Искам да кажа едно голямо „Благодаря“ от името на всички пациенти като нас“, каза в обръщението си Таня.

По време на срещата беше посочено още, че в България е постигнато много - има държавен фонд за инвитро, който финансира 4 опита на една двойка, има достъп до информация, а над 40 общини са формирали свои фондове за подкрепа на двойки с подобни проблеми. В рамките на Деня седем от посетителите получиха ваучери за диагностика и лечение на стерилитет на стойност 500 лева.

invitro
obs-pleven