Откриват археологическия сезон в римския кастел Состра
Откриват археологическия сезон в римския кастел Состра / netinfo

Археологическият сезон в римския кастел Состра, който се намира до троянското село Ломец, ще бъде официално открит на 5 март в Троян, информират от Община Троян.

По време на откриването н.с. д-р Иван Христов, който е заместник-директор на Националния исторически музей и един от инициаторите на разкопките, ще представи своята книга "Крепостта Состра, Император Галиен и кохортата на възвращенците", която представя историята на селището.

Состра, един от най-добре запазените римски градове в днешните български земи. Античното селище се намира от двете страни на жп линията Ловеч – Троян. То е основано с името Состра през 147 г., в годините на римския император Антоний Пий, а в края на 5 век пък бива заличено окончателно от хуните.

От пет години там се извършват археологически разкопки, като от първата археологическа "копка" до днес от някогашният град са проучени голяма крепост, цивилни селища, занаятчийски квартал, некрополи, пътища и по-малки улици.

Освен археологическите проучвания, днес на територията на древноримския град се извършват консервационни и реставрационни дейности, чиято цел е да запазят изваденото от земята - реставрираната крепост, римски мавзолей, основите на раннохристиянската църква и новопостроен параклис "Св. Георги" и др.

Грижата Состра да стане един от водещите туристически обекти в България е поверена на община Троян, Националния исторически музей, Ротари клуб и Музея на занаятите в Троян.