От Напоителни системи потвърдиха: Язовир „Крапец е източван незаконно
От Напоителни системи потвърдиха: Язовир „Крапец е източван незаконно / archive.dariknews

По сигнал от 12 януари тази година Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури/ИАРА/ - Ловеч алармира, че язовир „Крапец" се източва, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Ловеч. От страна на областния управител Милко Недялков е поискана спешна проверка от „Напоителни системи" ЕАД-клон Среден Дунав, която е констатирала, че язовирът е източван незаконно.

Според докладната записка на началника отдел Рибарство и контрол към ИАРА - Ловеч Захари Велев, след направена проверка от страна на агенцията и зам.-кмета на Севлиево са установени източени от язовира над 1 млн. кубически метра вода. Oт Напоителни системи поясниха, че още през ноември от страна на арендатора на водното съоръжение е постъпила молба за понижаване на водното ниво в язовира.

Според изискването, изпускането на водата от язовира се извършва в присъствието на представител от Напоителни системи. Това е разпоредено с цел сигурността на язовирната стена и забранява боравенето с хидротехническите съоръжения от страна на наемателя, както изрично е записано и в договора за аренда. Това обаче не е спазено през януари.

От доклада категорично става ясно, че язовирът е източван незаконно и единствен заинтересован от това е наемателят. След сигнала на ИАРА - Ловеч, и Областна администрация и последвала проверка на Напоителни системи на 12 януари е затворен изпускателният кран на язовира. Още на следващия ден инспектори са направили посещение на обекта, като отново кранът е бил отворен, става ясно още от доклада.

Във връзка с констатираните нарушения и с цел предотвратяване на неправомерни действия от началника на Напоителни системи АД клон Среден Дунав инж. Васил Недялков, са разпоредени спешни мерки за ограничаването на достъпа и боравенето с изпускателния кран на язовира, при което отводнителното съоръжение е заварено и обезопасено.