Осем специалисти от Ловеч преминаха обучение за ранно разпознаване на аутизъм
Осем специалисти от Ловеч преминаха обучение за ранно разпознаване на аутизъм / dariknews.archive

Осем специалисти от Ловеч - медицински сестри и педагози от детски заведения, социални работници от центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания и др., преминаха обучение за ранно разпознаване на аутизъм в Александровска болница - София. За това съобщават от пресцентъра на общинската администрация.

Основната тема на обучението „Разстройства от аутистичния спектър - характеристики, оценка, интервенции и специализирани грижи", беше презентирана по интригуващ начин от лекторите на Клиниката по детска психиатрия „Св. Никола" проф. д-р Надя Полнарева - ръководител на клиниката, доц. д-р Димитър Терзиев, доц. д-р Антон Славчев, д-р Атанаска Аврамова и клиничните психолози доц. Хариета Манолова, Светла Стайкова и Александра Джонова.

Различното на този курс от всички останали обучения, свързани с работата с деца, е, че медицинските специалисти, социалните работници, педагозите и здравните експерти обмениха опит и изградиха една пълноценна картина на нарушенията от аутистичния спектър.

По думите на някои от участниците в обучението това ги е накарало да се почувстват обогатени, оптимистично настроени и готови да използват наученото в практиката си. А лекторите са съумели да създадат една много приятна и ползотворна работна атмосфера. Освен това са се породили спонтанни дискусии за възможните мерки за подобряването на работата с децата с аутизъм, както и на механизмите за взаимодействие между отделните институции, които имат отношение към темата.

В България все още е проблем поставянето на диагнозата аутизъм в най-ранна детска възраст. За това и основната цел на обучението е да бъде създадена мрежа от медицински специалисти, експерти, социални работници, педагози и психолози, които да имат чувствителност към началните прояви на аутистичните разстройства у децата още в най-ранна възраст (в детски ясли и градини), които да подкрепят тях и родителите им в по-нататъшния процес.

На обучението бяха разисквани основните характеристики и протичане на разстройствата от аутистичния спектър при децата; представени бяха и случаи от практиката; разискваха се взаимоотношенията на професионалистите по здравни грижи и специалистите в ежедневната им работа. Обсъден бе и проблемът с недостатъчния брой детски психиатри в страната, които да оказват необходимата и навременна помощ.

Аутизмът е разстройство на социалното развитие, което засяга развитието на мозъка, а оттам и поведението на човек. Аутистите живеят в свой свят. Това е генерализирано разстройство на развитието от т. нар. аутистичен спектър, наблюдавано за пръв път от американския психиатър Лио Канър.
В момента родителите изчакват средно от 2 до 4 месеца за среща със специалистите, които диагностицират разстройствата на развитието при децата. В България няма статистика за честотата на аутистичните разстройства, но в клиниката по детска психиатрия годишно с разстройство от аутистичния спектър се диагностицират около 300 деца.