Обжалване на процедура възпрепятства обработката срещу комари
Обжалване на процедура възпрепятства обработката срещу комари / archiv.DarikNews

Само в Плевен е правена обработка срещу комари - това е станало чрез аерозолно опушване през месец юни. Така отговориха от Регионалната здравна инспекция на поставен въпрос от журналисти, дали е извършена обработка срещу комари в област Плевен.

На 9 август служители на РЗИ са разговаряли с представители на фирма "Дезина" относно пръскането срещу комари. Оказало се, че в областта не е извършена обработка. "Още през февруари здравната инспекция издаде предписания до кметовете на общините за извършване на дезакаризация, дератизация и пръскане срещу комарите". Д-р Светла Козарова поясни, че са искали в тази връзка отговор от всички кметове за извършеното още в началото на месец май.
Направено е окастряне на клони, косене на тревните площи, пръскане срещу кърлежи е имало навсякъде, а на повечето места - и срещу плъхове и мишки.

От Областна адмиинистрация - Плевен обясниха, че обществената поръчка за третиране срещу комари в крайдунавските общини на територията на област Плевен - Долна Митрополия, Гулянци, Никопол и Белене, е приключила с избор на изпълнител.

След това обаче, една от трите фирми - участнички е подала жалба до Комисията за защита на конкуренцията. Именно тазиалба спира изпълнението на процедурата по възлагане на поръчката и съответно не е извършено третиране срещу комари в тези общини.

Все още няма решение на КЗК и тъй като благоприятните срокове за третиране изтичат, най-вероятно след произнасяне на комисията, процедурата просто ще бъде прекратена.

От Областна администрация увериха, че процедурата за избиране на изпълнител на обществената поръчка е била задействана веднага след като е станало ясно, че ще бъдат отпуснати средства за третиране против комари. Изпълнението е било възложено на фирмата, спечелила конкурса, но обжалването от другата фирма е възпрепятствало изпълнението.

Във връзка с питането за обработката срещу комари, д-р Козарова каза още, че от РЗИ са изпратили писмо до кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков. В него, здравната инспекция препоръчва на общината да обработи срещу гризачи централната градска част около Каскадата, тъй като в РЗИ са получени телефонни обаждания от родители на малки деца, които са сигнализирали за плъхове около водното съоръжение.

Д-р Козарова уточни, че са напомнили на местната администрация за нуждата от системна дератизация, че има постъпили сигнали и че от РЗИ ще чакат общината да вземе мерки.