Няма опасни превишения в почвените проби от Ралево
Няма опасни превишения в почвените проби от Ралево / archiv.DarikNews

На 20 август 2013 г. в РИОСВ - Плевен е постъпил сигнал от телефон 112, че при почистване на терен в сграда на бивше ТКЗС в село Ралево, са открити 6 чувала с негодни продукти за растителна защита /ПРЗ/ с надпис "ДДТ". Незабавно е извършена проверка от експерти на РИОСВ- Плевен, Община Плевен, ОУ ПБЗН - Плевен, РЗ при ОДБХ - Плевен, в присъствието на кметския наместник на селото. По време на проверката не е констатирано наличие на разкъсани опаковки с ПРЗ.

Екоинспекцията е възложила на Регионална лаборатория - Плевен към Изпълнителната агенция по околната среда/ИАОС/ да извърши вземане на почвени проби от терена около сградата на бившето ТКЗС, а последващото изпитване на почвените проби да се извърши от Регионална лаборатория - Русе към ИАОС.

Полученият протокол от Регионална лаборатория Русе за изпитване на почвени извадки показва, че в почвата няма превишения на органохлорни пестициди, включително на ДДТ-сумарно, спрямо нормите за максимално допустими концентрации за органохлорни пестициди.

РИОСВ- Плевен е дала също и предписание на община Плевен в качеството й на притежател на отпадъка от продукти за растителна защита да ограничи достъпа до постройката и да осъществи контакт с фирма, притежаваща документ по Закона за управление на отпадъците за предаване на отпадъците.

Във връзка с подадения сигнал в община Плевен беше създадена комисия и на 21 август, в присъствието на кметския наместник на Ралево - Иван Мончев, е извършена проверка на място. Инж. Павлина Георгиева - началник отдел Екология в Община Плевен информира в началото на седмицата, че при проверката около постройката не е открито наличие на препарати, нито на разпръснати чували. Установено било, че в постройката има срутени стени, под които е трудно да се правят изследвания. Взетите пробри не са показали наличие на отровни вещества, като е установена характерна миризма на пестициди.

Тогава във връзка със случая по искане на Община Плевен и след прокурорско нареждане, от РИОСВ вземат проби от почвата в радиус от 2, 4 и 6 метра от сградата на дълбочина до 10 см от повърхността и ги изпращат в специализираната лаборатория в Русе.

За случая информираха съветници от групата на БНД - Обединена десница, които на последната сесия в края на август, с декларация поискаха спешни действия по случая от кмета на Плевен проф. Димитър Стойков.