Николай Ненчев: Другата година ще обявим конкурси за нови военнослужещи
Николай Ненчев: Другата година ще обявим конкурси за нови военнослужещи / БГНЕС.архив

В момента в Българската армия има свободни над 1200 места за офицери. От началото на следващата година ще започнат конкурси за попълването им. Това обяви в Ловеч министърът на отбраната Николай Ненчев, който беше гост на 60-годишния юбилей на местното военно подделение.

До този момент не съм съкратил нито един военнослужещ. Започваме да запълваме свободни места. От началото на другата година ще обявим конкурси за нови военнослужещи - за сержанти и за войници.
Министерството отбраната има готовност, ако се наложи, да изпрати още военни на границата заради бежанския поток. В момента там на помощ на „Гранична полиция" са 112 военнослужещи.
Разходите не са малко. Надявам се, че ще се справим. Повече пари ще поискаме, ако това е необходимо и се налага. Дай, Боже, да не се налага!

По отношение на военните действия в Сирия, Ненчев каза:
Очакваме от Русия повече предвидимост и координация, както с партньорите от НАТО, така и с другите страни, които участват в този конфликт, за да се избегнат по нататъшни кръвопролития и да се избегне по-нататъшното разширение на конфликта. Много обезпокоителна е ситуацията.

Министърът на отбраната допълни, че вече няма пречки от българска страна и очаква съвсем скоро да бъде подписано споразумението с Полша за ремонта на самолетите МИГ-29./БНР/