НДСВ Ловеч дискутира пенсионната реформа
НДСВ Ловеч дискутира пенсионната реформа / netinfo

Категорично сме против премахването на данъка от 12%, ако събираните за допълнителна пенсия средства бъдат изтеглени преди навършването на пенсионна възраст. Премахването на данъка би стимулирало хората да изтеглят преждевременно средствата си. Това е в противоречие с дългосрочните им интереси за получаване на по-високи пенсии в бъдеще, каза областният координатор на НДСВ Ловеч д-р Красимир Гунешки.

Според него НДСВ се ангажира между първо и второ четене да внесе следните предложения в ЗОДФЛ - да бъдат освободени от данък вноските за допълнителна пенсия в размер до 10% от максималния осигурителен доход, който за тази година е в размер на 1 400 лева годишно; да се запази облагането с 12% данък за предварителното изтегляне на суми за пенсионно осигуряване, преди навършване на пенсионната възраст; хората, родени преди 1959 година, да имат право да внасят до 20% от максималния осигурителен доход за допълнителна пенсия с данъчни преференции.

Съгласно съществуващото законодателство тези хора са ощетени и трябва да им се даде възможност да внасят повече средства за доброволно допълнително пенсионно осигуряване с данъчни преференции. Трябва да се осигури възможността средствата за допълнително пенсионно осигуряване, натрупани по сметката на едно лице, да се прехвърлят на роднини по права линия, без да се облагат с данък.

НДСВ е за запазване на стабилността в пенсионната система, което е и основен фактор за съхраняване на доверието в нея. Стабилната пенсионна система е в интерес както на гражданите така и на държавата, каза още д-р Гунешки.

Предлаганите от НДСВ изменения стимулират и развиват възможността влаганите от хората средства по индивидуални сметки да се умножават в техен интерес. По този начин наред с ангажимента на държавата се разширяват възможностите пред българските граждани всеки да получи по-висока допълнителна пенсия, в зависимост от размера на вноските му за допълнителна пенсия, подчерта д-р Гунешки.