Намаляват трудовите злополуки в Ловешко
Намаляват трудовите злополуки в Ловешко / archive.dariknews

44 трудови злополуки са допуснати в предприятията в Ловешка област през миналата година, съобщи директорът на Инспекцията по труда Митко Митев. Броят им намалява с 25 на сто спрямо 2012 г., когато са били 59. Пряко свързани с извършваната от пострадалите работа са 38 от злополуките, а останалите шест са в резултат на различни инциденти, случили се по време на път от или до работното място. Една от злополуките е довела до смърт, като причината е възникнало пътнотранспортно произшествие. Както и в предходни години, с най-много злополуки са предприятията от икономическите дейности „Дървообработване", „Производство на мебели" и „Металообработване", а нараняванията са причинени от машини.

През 2013 г. са извършени 1284 проверки в 902 предприятия в региона. Констатирани са 4691 нарушения, от които 80 са за неизпълнени предписания. 2173 нарушения (46,3 %) от всички са в областта на Закона за безопасни условия на труд. В областта на трудовите правоотношения през годината са констатирани 2462 нарушения по възникване, осъществяване и прекратяване на трудовите правоотношения. Те заемат 52,4 % от общия брой установени нередности на разпоредбите на трудовото законодателство. По Закона за държавния служител нарушенията са 54.

Установените през миналата година случаи на допускане до работа на работници и служители без писмени трудови договори са 47. Свързани със заплащането на труда са 398 нарушения.

За отстраняване на констатираните нарушения на нормите на трудовото законодателство през периода са приложени общо 4487 принудителни мерки, като основната е даване на задължителни предписания - 4402.
През 2013 г. трудовите инспектори са съставили 269 акта за нарушения. Влезлите в сила наказателни постановления са 198 на стойност близо 154 хил. лв.