Най-често доброволците се ползват при големите пожари през лятото
Най-често доброволците се ползват при големите пожари през лятото / archive.dariknews

Във връзка с отбелязването на Международния ден на доброволеца, на 4 и 5 декември в ОУПБЗН-Плевен и всичките районни служби в областта беше обявен "Ден на отворените врати" с цел да се даде възможност на организирани групи и отделни граждани да разгледат техниката и да им се обясни естеството на работа в службите.

Доброволните формирования се създават като структури към съответната община и са на пряко подчинение на кмета. Взема се решение на общинския съвет за създаване на доброволно формирование, обявява се прием на доброволци, подават се документи с цел регистриране и след това започва обучението на доброволците. Това обясни за Дарик гл. инспектор Атанасов от ОУПБЗН-Плевен. Той поясни, че пожарната е един от елементите в цялостната дейност на доброволците като първоначално те преминават през обучение.

Обучението се разделя на три модула като първият и вторият са за добиване на теоретични и практически знания, свързани с пряката работа на доброволците по време на различни видове произшествия.

За да се използват доброволците трябва да има издадена заповед на кмета, след което те се събират и организирано се извозват до мястото, където има необходимост от помощ.
„Най-честите случай, в които се налага помощ от доброволци са големите пожари през летния период, когато нашите сили и средства не достигат за овладяването им", каза гл. инспектор Атанасови посочи за пример ликвидирането на четири пожара тази година чрез самостоятелни действия на доброволно формирование „Минзухар" при община Долни Дъбник.
Там хората бързо са се организирали, напълно самостоятелно и са погасили възникналите пожари и след това са уведомили управлението и са изготви справка, в която е описано произшествието.

Гл. инспектор Атансов обясни, че третият модул от обучението е свързан с оказване на лекарска помощ. Той се провежда от лектори от БЧК или от медицински лица в болниците.
Потенциални членове на доброволните формирования могат да бъдат клубове на пещерняци, водолази, алпинисти, които са много полезни доброволци с конкретни специализирани умения.
След първонаалното обучение, което преминават доброволците, всяка година подлежат на около 10-дневно поддържащо обучение, което да опреснява получените знания като при участието им в различни видове произшествия им се полагат суми, заплащани от общината.