Над 50% от плевенските джипита предават нощните и празнични дежурства на болницата
Над 50% от плевенските джипита предават нощните и празнични дежурства на болницата / sxc.hu
Над 50% от плевенските джипита предават неотложната помощ на болницата
36957
Над 50% от плевенските джипита предават неотложната помощ на болницата
  • Над 50% от плевенските джипита предават неотложната помощ на болницата

Спешен център с 5 кабинета ще заработи от 1 февруари в  Университетската болница в Плевен. Той ще предоставя спешна и неотложна помощ нощем и 24 часа в почивните и празнични дни, обяви изпълнителният директор на лечебното заведение доц. Димитър Стойков. Центърът ще поеме пациентите, чийто лични лекари са сключили предварителен договор за това с болницата.

До този момент желание за подобно споразумение са заявили над 50% общопрактикуващи лекари в Плевен, както и джипита от малките населени места - Буковлък, Ясен и Брестовец, уточни доц. Стойков. За сега само лекарите от ДКЦ 2 не са изразили готовност за включване, под предлог, че вече имат създадена подобна организация.

Болничният шеф подчерта, че няма нищо против, но припомни влязлата в сила от 1 януари наредба 40, според която джипитата трябва да осигурят на пациентите си не само преглед "със слушалка" и апарат, но и лабораторни, рентгенови и други изследвания. Инициативата на болницата да поеме този вид медицинска помощ вече е подкрепена от лекарския съюз в Плевен и борда на директорите на лечебното заведение, допълни доц. Стойков.

Той поясни, че в организацията на спешния център ще разполагат със списък на общопрактикуващите лекари, сключили договор с болницата. Пациенти, чийто лични лекари не са сключили такъв, ще трябва да плащат за услугите на центъра, уточни доц. Стойков. Така нощем Спешният център ще разполага с 5 дежурни специалисти и 2-ма от Спешното приемно отделение на УМБАЛ, изчисли директорът.

Заедно с това при нужда ще могат да се ползват над 60 специалисти, които са на дежурства в клиниките на болницата, допълни той. Дежурствата ще се плащат по 50 лева като в графика могат да се включат както специалисти от УМБАЛ, които вече са поканени с писмо от ръководството на лечебното заведение, така и джипита по желание, уточни доц. Стойков.

Дежурните лекари от центъра ще поемат спешните посещения в дома на пациентите срещу съответното заплащане на транспортните разходи и еднократната такса от пациента, както е било до момента. Едновременно с това лекарите от центъра ще поемат и издаването на смъртни актове в светлата част на денонощието.

Парите за спешна помощ ще бъдат достатъчни, ако се съберат всички общопрактикуващи лекари, но това едва ли ще се случи, прогнозира доц. Стойков. Това е начинът да се осигури най-адекватната и професионална спешна помощ за пациентите, срещу отпусканите средства, категоричен е той.

Университетската болница има капацитет да се справи. Преди години, когато Плевен е бил с 30 000 жители повече, е бил обслужван изцяло от Спешното отделение на УМБАЛ, припомни болничният шеф.

Ръководството на УМБАЛ е изпратило писмо до министъра на здравеопазването и ръководството на НЗОК за уточняване с Болничното ДКЦ или с УМАБЛ да бъдат сключвани договорите с джипитата. След като се произнесат, юристите на Университетската болници ще подготвят типови договори, които ще бъдат сключвани с общопрактикуващите лекари. Болничният шеф изрази надежда утвърждаването на типовите договори да стане до 20 януари, за да може да края на месеца те да бъдат сключени и от 1 февруари центърът да започне работа.