spasiteli
spasiteli / archive
Планински спасители от Ловеч ще проведат експедиция в Алпите и Татрите през юли. По този начин ще бъде отбелязана 55-годишнината от основаването на ловешкия отряд на Планинската спасителна служба, който е създаден на 29 януари 1963 г.. Планира се седемте мъже, участници в експедицията, да изкачат върховете Гросглокнер (Алпи, Австрия), Герлаховски щит (Татри, Словакия) и Риси (Татри, Полша).

По предложение на група общински съветници – независими и от различни политически сили, на последната сесия на местния парламент бяха отпуснати 3200 лв. за подпомагане на експедицията.

Численият състав на отрядите на Планинската спасителна служба към БЧК – Ловеч, наброява 78 души, от които 66 са в наряд. През миналата година са извършени 12 спасителни акции и е оказана помощ на 15 пострадали.

През април м.г. ловешки спасители влязоха в училища в града, за да представят пред младото поколение професията „Планински спасител”. Отрядът на службата в Троян пък спечели първото място в летния републикански преглед на планинските спасители.