Ловешка област е сред първите 5 по прилагане на ваксината срещу рак на маточната шийка
Ловешка област е сред първите 5 по прилагане на ваксината срещу рак на маточната шийка / dariknews

Изпълнението на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка /НПППРМШ/ в Република България през 2013 г. в област Ловеч включи поредица от организационно методични и информационно-образователни дейности. От РЗИ-Ловеч съобщиха, че през годината, с участие в 33 родителски срещи са обхванати родителите на момичетата, родени през 2001 и 2002 година, които подлежат на препоръчителната имунизация. Обхванати а 72% от учебните заведения като с приоритет са били училищата с по-голям контингент подлежащи девойки.

На родителските срещи са предоставени над 1500 книжки за родители, предоставени от Националния координационен съвет. Проведени са и 21 индивидуални срещи с педиатри и акушер-гинеколози, които допълнително да информират родителите при срещите си с тях за ползата от ваксинирането срещу заболяването. Проведоха се и допълнителни работни срещи с представители на общинска администрация и ОПЛ по места за подобряване на индивидуалния подход към родителите относно профилактиката на рака на маточната шийка.

Резултатите в област Ловеч за обхващане с имунизация на подлежащите момичета са над средните за страната. Постигнатият обхват със завършена имунизационна схема (три приема) в област Ловеч е 37,2%, при 24% за страната и се нарежда сред първите 5 области по успеваемост на Програмата.

От старта на програмата до сега, в национален мащаб, са приложени 92 427 дози от ваксината срещу рак на маточната шийка, като е регистрирана 1 нежелана реакция, изразяваща се в зачервяване и оток на мястото на апликацията. Бързопреходните и леки странични реакции към ваксините са ниска цена за ефекта от тях, доказан с времето. Успешното приложение на ваксините в България е довело до сериозно намаляване на инфекциозни и вирусни заболявания, причиняващи висока смъртност в миналото.

Независимо от препоръчителния характер на ваксината срещу рака на маточната шийка, становището на медицинската общност е категорично, че прилагането й, паралелно с редовните гинекологични прегледи на жената в полово активна възраст осигуряват висока защита срещу заболяването. Високата цена на ваксината и възможността за безплатното й приложение на 12-годишните девойки в рамките на НПППРМШ е още една възможност за профилактика на това тежко онкологично заболяване.