Какво общо имат Коледа, Христос, дядо Коледа и подаръците?
Какво общо имат Коледа, Христос, дядо Коледа и подаръците? / dariknews.archive

Весела Коледа и Честито Рождество Христово! Наздраве с най-грандиозната празнична туршия - Коледата. Как така празнична туршия ли? Какво искам да кажа? Да, това е въпроса. Защото Коледата е най - измисления празник от всички. Сега ще ви разкажа за него.

От една страна, ние отбелязваме Рождество Христово, което е на 25 декември по западен стил. Тогава ли е роден обаче синът Божи и откъде го знаем? Какво общо има Коледата и как идва тази дума, тъй като Коледа не значи Рождество. А какво означава тогава? Защо намесваме дядо Коледа, което е северен мит, но базиран на Свети Николай от Мира, днешна Анадола? Как така на рождеството на Спасителя ще има място и за Свети Николай и какво общо имат подаръците? Защо си ги разменяме? Много въпроси станаха, но и без това имаме три дни Коледа, така че да действаме последователно. Коледа в три епизода.

Започваме с рождението на Исус. Това, за което понякога забравяме да си дадем сметка е, че евангелията не са исторически хроники, те не работят с дати. Нещо повече, те се интересуват много силно от една седмица - последната седмица от живота на Спасителя и пропускат огромни периоди. Така че да се търси дата в някой евангелист е ненужно. Но има и нещо друго, много особено. Ако датата беше важна, те задължително щяха да я споменат, евангелистите. Но да речем, че са се разсеяли. Ранните християни също не се интересуват от датата. Още по-странното е, че те не празнуват Рождеството. Как ви се струва? Ориген например е върл противник на празнуването на рожден ден, особено на Исус, защото било езическо. Това приравнявало Спасителя до фараоните и Ирод, които били обсебени от идеята за раждане, за рождество. Така че първите няколко века от разпространението на християнството никой не се интересувал от темата за раждането. Датата изобщо не ги вълнува и те не го празнуват. Рождението е езически празник.

Разбира се, дори ранните отци са опитвали да открият коя е датата, но просто от любов към датите. Според Климент Александрийски Исус е роден на 20 май. Иполит е за 17 ноември или 25 март. Поликарп се съмнявал да не е 17 или 18 април. Никакво единство, както забелязвате. Но през ІV век църквата трябвало да се конституира, да се приемат общи правила, да се освободи от онази ерес, която твърдяла, че Христос изобщо не се е раждал и не е човек. Не, той е и човек, и син божи. Това е важното. Не е само идея, реален е. И следователно е роден. Така че трябва да има дата, единна обща дата. През 336 година, 25 декември официално е отбелязан за рожден ден на Христос. Защо 25 декември ли? Защото това е стария езически римски празник - Наталис Солис Инвикти - раждането на непокореното слънце. Това било раждането на бога слънце, на най-почитаното езическо божество. Рим наследява празника от по-древни езически култури. А старите проповедници са разбрали навреме, че не могат да изкоренят из основи езичеството, но поне могат да го подменят с християнството.

Така един от най-важните езически празници - раждането на бога слънце, денят на зимното слънцестоене - 24 срещу 25 декември автоматично се прехвърля и в новата религия. Вече няма значение кога наистина е роден Исус. Доктрината казва, че датата е 25 декември и точка. Така, без да се споменава в светите писания, поколения вярващи получават служебна дата, включително и ние с вас.