Ивайло Калфин: Държавата трябва да инвестира в АЕЦ „Белене
Ивайло Калфин: Държавата трябва да инвестира в АЕЦ „Белене / dariknews

Три основни приоритета открои водачът на листата на АБВ за евроизборите Ивайло Калфин на среща-дискусия с жители на Плевен, на която присъстваха Румен Петков, почетният ректор на Медицинския университет в Плевен проф. Григор Горчев, кандидатът за евродепутат от листата на АБВ и областен шеф на сдружението Цветан Антов и лидерът на партия Либерали Михаил Шишков.

Ивайло Калфин Държавата трябва да инвестира в АЕЦ Белене"
netinfo

Първият приоритет е свързан с различен тип икономика, който да повиши и да обърне внимание на доходите на хората. Калфин посочи, че в момента в държавата влизат огромни средства, но отиват при малко хора като земеделски производители или фирми, които строят инфраструктурни проекти.

„Ние искаме тези 4 милиарда лева, които влизат годишно по линия на европейските институции да стигат до малките и до средните предприятия и предприемачите - тези, които създават работни места", каза Калфин и обясни, че трябва държавата да влезе като съинвеститор и да се създаде Национален инвестиционен фонд, който да инвестира в промишленост, било в сферата на преработвателната земеделска дейност или в предприятия от ранга на „Белене".

Като втори приоритет Ивайло Калфин посочи защитата на интересите на българските граждани. Той припомни, че ако в страната има два милиона работещи хора, в чужбина има още толкова работещи българи. „Ние имаме една втора България зад граница, но тя не работи за просперитета на нашата държава", каза Калфин и коментира, че много често част от тези хора работят в Европа с нарушени права, за ниски заплати, при много лоши социални условия и без осигуровки. Той посочи, че държавата е длъжна на тези българи с много неща, включително и с механизми, които да им позволят да се върнат в родината си.

„Третият ни приоритет е да видим, къде стои България в Европа и къде са ни интересите в Европа, в която ще се обсъжда създаването на банков съюз, Еврозона". Калфин посочи важността на въпроси като „Къде стои България и къде са нашите инререси. Ние фактор ли сме в региона и как участваме в енергийната политика на Европа. Каква е балканската и Черноморската политика на Европа".

"Държавата трябва да инвестира в проекти като АЕЦ „Белене", няма как от само себе си да се случи такъв проект само, че когато се протака, той става скъп", каза водачът на листата на АБВ и коментира, че дотук българският данъкоплатец е платил 2 млрд. лева за това, което Бойко Борисов нарече гьол.

Калфин подчерта липсата на последователност в действията на правителствата досега и липсата на приемственост при всяко следващо, включително и по въпроса за „Белене" като всичко това се случва за сметка на данъкоплатеца. „Имаме някакво абсурдно поведение към себе си и към собствената си страна. Решенията са ясни, те се виждат. Ако не се виждат, можем да почерпим опит от другите държави. Включително и Румъния, където заплатит вече да двойно по- високи от нашите", каза Ивайло Калфин.

Евродепутатът отново подчерта липсата на диалог и съгласие между основните политически сили по стратегически за държавата въпроси. Независимо от липсата на забележителни експерти и млади хора със забележителни способности.