Грипът мутира! Защитата на ваксините ще е по-ниска
Грипът мутира! Защитата на ваксините ще е по-ниска / dariknews.archive

Грипът "Тексас", който ще ни разболява тази зима с познатия "Калифорния" или свински грип, е мутирал. Това означава, че защитата на противогрипната ваксина ще е по-ниска, заразата ще разболява повече хора и случаите на тежко протичане на болестта ще са над нормалното ниво, съобщи за "Труд" д-р Ангел Кунче - главен държавен здравен инспектор.

Новината идва от Центъра за контрол на заболяванията в американския град Атланта и се базира на изолираните доказани случаи на грипа при пациенти от Северна Америка. А каквото се случва там, същото се наблюдава всяка зима в Европа и България.

"Според центъра грипът от тип А "Тексас" H3N2 генетично е доста по-различен от включения във ваксината. Именно на тези промени ще се дължат и нежеланите тенденции - повече болни и повече пациенти с по-тежко протичане на болестта", разясни д-р Кунчев. Затова, ако хора с хронични заболявания бъдат повалени от грип, веднага да търсят лекар, защото рискуват бързо влошаване и дори фатални усложнения. Същото важи и за децата.

"В момента разпространението на типа А "Тексас" H3N2 в Северна Америка е много високо, на него се дължат 90% от заболелите, а в останалите 10 на сто се наблюдава А "Калифорния" H1N1 (свинския). Очакваме такова развитие и в България", посочи още експертът.
Според наблюдението Европа навлиза в сезона на грипа, но епидемия у нас може да се очаква чак в края на януари. Ако масовото разболяване на стария континент тръгне от Турция, тогава първите градове с епидемия у нас ще са Хасково, Ямбол и тези в района им. "Зависи откъде ще дойдат заразените в България", каза д-р Кунчев.

Болните у нас в момента са средно 106 души на всеки 10 000 от населението, но те страдат от респираторни заболявания като адено- и парагрипни вируси. Най-много са повалените на легло в Плевен, Варна, Видин и Силистра.