Георги Първанов: Спирането на АЕЦ Белене е престъпление и предателство
Георги Първанов: Спирането на АЕЦ Белене е престъпление и предателство / archiv.DarikNews
Георги Първанов: Спирането на АЕЦ Белене е престъпление и предателство
52638
Георги Първанов: Спирането на АЕЦ Белене е престъпление и предателство
  • Георги Първанов: Спирането на АЕЦ Белене е престъпление и предателство

На площад "Стефан Стамболов" в Плевен, пред Драматично-кукления театър "Иван Радоев" се събраха  стотици граждани, членове и привърженици на различни партии, хора от различни религии, от различни синдикати, представители от регионите Плевен, Враца, Монтана, Никопол, Червен бряг в подкрепа на инициативата на гражданското движение "Аз не се отказвам от АЕЦ-Белене, а ти?".

Георги Първанов Спирането на АЕЦ Белене е престъпление и предателство
netinfo

Лозунгите, които издигнаха участниците гласяха "Монтана е с Белене", "АЕЦ Белене - бъдеще за децата ни", "АЕЦ Белене - работа за хиляди българи", "Плевен е за Белене", "Аз не искам да плащам неустойките за Белене!А ти?", "Стоп на лъжите за АЕЦ Белене", "И Червен бряг не се отказва".

Георги Първанов Спирането на АЕЦ Белене е престъпление и предателство
netinfo

От трибуната говориха депутати, представители на синдикатите, на земеделците. Красимир Тодоров - общински съветник от Белене и съпредседател на гражданско движение "Аз не се отказвам от АЕЦ-Белене, а ти?" заяви, че "протестът е граждански и ще остане такъв, защото ние сме граждани на България". Той завърши словото си с думите: "Проектът Белене ще сбъдне мечтата ни за енергийно независима България и ние ще вървим плътно и неуморно, до постигането на нашата цел! София, ние пристигаме!"

 

Георги Първанов изрази увереност, че в близките седмици подписите в подкрепа на строителството на централата в Белене ще надминат милион, защото "това не е нечия прищявка, а е истинска национална кауза".

Георги Първанов Спирането на АЕЦ Белене е престъпление и предателство
netinfo

"Тук сме се събрали да кажем своето категорично не на престъпното решение на сегашното правителство за спирането на строежа на новата атомна електроцентрала", каза още Първанов и допълни: "Това е престъпление, това е предателство към националния интерес и отговорност за това носи не просто правителството, а лично Бойко Борисов.

Днес ние сме се събрали тук за да кажем своето твърдо и категорично да на изграждането на новата ни централа, защото това означава милиарди инвестиции и то в тежък кризисен момент за българската икономика.Това означава хиляди работни места за целия регион, не само за община Белене.Това означава десетки съпътстващи производства, означава да се даде живот на дсредния и дребния бизнес, Да се даде живот на цяла Северна България.Именно заради това тук не можем да се делим по партии.
След две години и половина умуване, Бойко Борисов на края каза, че няма да строи българо - руска атомна централа.

Аз питам, дами и господа: ако готовия ядрен реактор се премести от Белене в Козлодуй, той по-малко руски ли става? Аз питам: този готов реактор, за който се казва, че не бил последно поколение, ако той стои 15 години в очакване на лицензи, разрешения, подготовка на площадка и какво ли не, той по-нов ли ще стане? Това е просто една имитация, целяща да прикрие нежеланието за продължаване на проекта за нова централа именно в Белене.

Аз се обзалагам, през вас с правителството, че нова атомна централа ще има. И ако това правителство не осъзне на време своята грешка и не предприеме обрат в поведението си, то едно следващо правителство, стига то да е национално отговорно, ще запише като точка първа в своята програма възобновяване на проекта и ускореното изграждане на Белене. Това е нашият шанс да запазим водещото си място на Балканския енергиен пазар", заключи Георги Първанов.

На протестния митинг беше разпространена листовка с основните искания на гражданското движение "Аз не се отказвам от АЕЦ-Белене, а ти?", а именно, ревизиране на взетите от Министерския съвет и Народното събрание решения в края на март, публично огласяване на доклада на HSBC с икономическата обосновка за необходимостта от изграждане на нова ядрена мощност в Република България и провеждане на национален референдум "за" или "против" строителството на АЕЦ Белене, който ако е необходимо да бъде предшестван и от промяна на Конституцията на Република България.

Листовката, разпространена от инициативния комитет на гражданската организация съдържа и някои от най - големите лъжи около площадката на строежа и липсата на инвеститор за осъществяване на проекта.

Георги Първанов Спирането на АЕЦ Белене е престъпление и предателство
netinfo

Председателят на Областното ръководство на БСП в Плевен Васил Антонов обяви, че само по време на митинга са събрани над 2000 подписа в подписката, организирана в подкрепа на строежа на АЕЦ Белене.