Държавата с повече внимание към мъжкия стерилитет!
Държавата с повече внимание към мъжкия стерилитет! / archive.dariknews

Седмицата на донорството и Европейският ден на донорството - 12 октомври бяха повод за пресконференция, която специалисти от КИРМ"Св. Елисавета"-Плевен дадоха в пресклуба на БТА-Плевен.
На нея бяха засегнати темите за донорството на яйцеклетки/за която вече писахме/ и донорството на сперматозоиди, която коментира д-р Виолета Рилчева - специалист „Вътрешни болести и андрология" в центъра.
По отношение на мъжкия фактор при донорсвото на сперматозоиди нещата изглеждат много по-лесни отколкото при даряването на яйцеклетки. Оказва се обаче, че макар и да няма риск при даряването на сперматозоиди, всъщност е трудно да се намират донори и причините за това за сега не са ясни, обясни д-р Виолета Рилчева.

Одобряването на пациента като донор на сперматозоиди е дълъг и сложен процес и преминава през много етапи. Правят им се изследвания които се отнасят до сексуално-трансмисивните инфекции, правят се различни биохимични изследвания и се провежда консултация от специалист - генетик за преценка на риска от носителство на рецесивни хромозомни болести. Всичко това е съпроводено с консултации с психолог и тестове за интелигентност. Едва след това се преценява годнстта на мъжа за донор на сперматозоиди.

Д-р Рилчева обясни, че в по-голямата си част донорите са млади мъже, които принадлежат към добре образовани семейства - над средната класа поради факта, че това е акт на отговорност и ангажимент. По отношение на възрастта им тя е между 18 и 34-35 години, макар че репродуктивната функция при мъжете започва да намалява и да носи рискове едва след 48-годишна възраст.

26% от процедурите през 2012 г. в КИРМ"Св. Елисавета"-Плевен са били извършени с донорски сперматозоиди, като 42% от тях са направени от жени, които нямат партньор - тендения, която се утвърждава в световен мащаб.

Д-р Рилска обясни, че другата тенденция е все повече жени в Европейския съюз да замразяват свои яйцеклетки с цел да реализират своята репродуктивна функция на по-късен етап в живота си.
Само 11% от инвитро процедурите са с донорски сперматозоиди и това се дължи на факта, че много рядко се случва наличието на много тежък мъжки фактор, който да налага лечение.
От жените, които са използвали донорски сперматозоиди, 18% са тези без партньор.

По отношение на причините, които налагат използването на донорски сперматозоиди има доста генетични синдроми и в между 3 и 5% от тях се ползва донор, поради наличието на непреодолима болест/генетично заболяване/. Около 1% са пациентите след лъче и химиотерапия и д-р Рилска обърна внимание, че в такива случаи е добре, преди терапията да се замразяват сперматозоиди - процедура, която не е много сложна и не е скъпа. Това важи и за пациенти с хроничене хепатит "B" и "C".
Между 20 и 30% от мъжете, желаещи да станат донори получават тази възможност.

Една от причините за сравнително ниският процент на одобрените за донори мъже е откриването на болести в процеса на изследването като например хепатит  "B" или "C", които могат да бъдат открити само про целенасочени изследвания, като тези, а не при регулярен медицински преглед например.

Д-р Рилчева сподели, че напоследък много млади мъже имат влошени показатели в спермограмите. "Често се наблюдава разширена вена на тестиса, което преди се улавяше в донаборните комисии преди влизането в казармата, а сега това нещо не се прави".
Освен това мъжкият стерилитет е вън от всякакви държавни програми и обучения, както и извършване на скрининг, каза д-р Рилска и добави, че в момента основният проблем за стерилитета при мъжете е затлъстяването.