Две жалби подадоха в РИК за открита агитация пред избирателни секции
Две жалби подадоха в РИК за открита агитация пред избирателни секции / dariknews.archive

От ПП ГЕРБ-Плевен внесоха жалба в РИК за това, че в една от избирателните секции в село Ясен застъпникът на КП „БСП Лява България" Цецо Върбанов Ценов, превозва гласоподаватели до СИК № 231 с лек автомобил с рег. №ЕН 7871 ВМ и открито извършва агитация за гласуване с №13.

Според партията-вносител, това е грубо нарушение на изборните правила. Автомобилът се паркира, непосредствено пред избирателната секция, директно на плочките на площада, което е и нарушение на Закона за движение по пътищата, се посочва в жалбата.

От РИК-Плевен информираха, че на базата на изнесените факти и обстоятелства в подадения сигнал, и по данни на кмета на село Ясен Йото Добрев е установено, че действително пред СИК №231, е паркирал лек автомобил, управляван от Цецо Върбанов Ценов, който е докарал двама избиратели - мъж с ампутиран крак, и жена, която е трудно подвижна.

със свое решение Районна избирателна комисия - Плевен е отхвърлила като неоснователен подадения сигнал от упълномощен представител на ПП „ГЕРБ",

Решението може да се обжалва пред Централната избирателна комисия в срок до три дни от обявяването му.

ПП ГЕРБ - Плевен внесе още една жалба в РИК заради това, че членът на СИК №217 в село Николаево, Община Плевен от квотата на КП „БСП лява България" Петър Мончев, превозва гласоподаватели до секцията с лек автомобил с рег. № ОВ 6868 ВН и открито извършва агитация на превозените избиратели за гласуване с №13 в бюлетината.

Същото представлява грубо нарушение на изборните правила, според ПП ГЕРБ. Автомобилът се паркира, непосредствено пред избирателната секция и други гласоподаватели също стават свидетели на нерегламентираната агитация.

Очаква се становище от РИК-Плевен по втората жалба.