9 са претендентите за кметското място в Плевен
9 са претендентите за кметското място в Плевен / netinfo
9 са официално издигнатите кандидати за кмет на Община Плевен от предварително заявени 11 кандидатури, съобщиха от плевенската Общинска избирателна комисия. Регистрацията за Местни избори 2007 е приключи точно в 19.00 часа на 27 септември.

Кандидатите според реда на регистрация са: Пламен Йончев, издигнат от Партия на българските комунисти, Цецка Цачева от ГЕРБ, Станчо Тотов от „Общество за нова България”, Васил Анотонов от БСП, Петър Керемедчиев от ССД, Найден Зеленогорски от Коалиция „Заедно за община Плевен”, Ивайло Атанасов от „Коалиция за Плевен”, Дарин Величков от „Ред, законност, справедливост” и Добрин Христов от „Атака”.

Най-младият от кандидат-кметовете е 35-годишният Станчо Тотов, а най-възрастният претендент е Добрин Христов, който е на 61 години.

452 са общо кандидатите за общински съветници, от тях 8 са независими (Тодор Бузев, Валентин Генов, Христомир Христов, Михаил Игнатов, Антон Георгиев, Димитър Митев, Валери Ангелов, Стефан Ненков). С листи в надпреварат участват 4 коалиции и 25 политически партии при регистрирани 31-а на първия етап.

От политическите партии с 51 кандидати за общински съветници, колкото са и мандатите в Плевен, са ГЕРБ и БСП. След тях се нареждат „Атака” с 48 кандидати и „Български социалдемократи” с 31. До петима кандидати за съветници имат 9 политически партии, до десетима – 4 партии и до двайсет – 5 партии.

От коалициите с пълна листа е Коалиция „Заедно за община Плевен”, „Коалиция за Плевен” е с 30, Коалиция „Либерали за община Плевен” - 15 и Коалиция „Единен национален фронт” - 1.

114 са общо регистрираните кандидатите за кметове в 20-те кметства в община Плевен. 10 от кандидатурите са издигнати от инициативни комитети в селата Мечка, Търнене, Пелишат, Бохот, Върбица, Радишево, Гривица, Тодорово, Буковлък и град Славяново.

Нито една политическа партия или коалиция не е издигнала кандидати във всички кметства в общината. Най-голям брой кандидат-кметове има „Атака”, която ще се бори за 19 кметства, БСП е със 17 кандидати, ГЕРБ с 11 и „Български социалдемократи” с 10. От коалициите „Заедно за община Плевен” има 17 кандидатури за кметове на кметства, „Коалиция за Плевен” – 8, „Либерали за община Плевен” – 3 и „Единен национален фронт”- нито една.

Най-много са претендентите за кметското място в Славяново – 9, а най-малко за Буковлък, където ще се борят само двама кандидати. От 157701 души население в Община Плевен с право на глас са 133463.

Подредбата на кандидатите и листите в бюлетината ще бъде изтеглена чрез жребий в 14.00 часа на 2 октомври в ОИК.