pametnik
pametnik / dariknews.bg
Министерството на културата отпуска 40 хил. лв. за реставрацията на паметника на Васил Левски в Ловеч, съобщи кметът Корнелия Маринова. Консервацията на най-големия паметник на Апостола е в списъка със събития, които ведомството ще финансира във връзка със 180-годишнината от рождението на Левски. Общият ресурс е 245 хил. лв.
Община Ловеч има готовност да доплати реставрацията на паметника. Заделените в бюджета средства са 58 хил. лв. Цялостната работа ще бъде извършена според изискванията на Националния институт за недвижимо културно наследство, увери Маринова.
 
Както е известно, обстоен анализ на металната скулптура и гранитния фундамент, извършен от експерти от Националния археологически институт с музей при БАН, установи, че по паметника има много пукнатини.
 
През цялата 2017 г., която е обявена за година на Левски, са набелязани редица инициативи в цялата страна. Сред по-важните от предстоящите събития за община Ловеч са Националният турнир по футбол на малки вратички на името на Апостола, който ще се проведе в началото на април. По повод 18 юли – рождената дата на Васил Левски, Регионалният исторически музей ще изнесе беседи под наслов „Най-ясната загадка”.
 
На 26 декември пък на Пази мост ще има възстановка на историческата среща между Левски и заптиетата и гражданско поклонение.