30 години затвор получи убиецът на Вероника
30 години затвор получи убиецът на Вероника / dariknews.archive

30 години затвор при първоначален строг режим наложи Великотърновският окръжен съд на убиеца на студентката Вероника. Илиян Здравков беше признат за виновен по обвинението в извършен от него грабеж, придружен с убийството на 23-годишното момиче.

Тричленният съдебен състав постанови възможно най-тежкото наказание при реда на съкратената процедура, по която се гледа делото. Такава възможност е предвидена в Наказателния кодекс, ако подсъдимият признае вината си, какъвто е и случаят с 40-годишният Здравков. Той ще трябва да изплати на родителите на Вероника 200 000 лв. кръвнина, решиха още магистратите. Рецидивистът ще трябва да поеме и разноските по делото, както и да заплати държавни такси в размер на 8000 лв. Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Апелативния съд във В. Търново.

Минути след като чуха присъдата, родителите на Вероника коментираха пред журналисти, че нищо не може да върне детето им, но частично са удовлетворени от наложеното наказание. Служебният адвокат на подсъдимия пък заяви, че след консултация с Илиян Здравков ще преценят дали да обжалват решението на Окръжния съд.

Убийството беше извършено на 28 февруари тази година, в района на жп гарата във Велико Търново, където Здравков е нападнал младата жена. Той е откраднал е дамската й чанта с два мобилни телефона, портмоне с 25 лева в него, сребърни бижута и лични вещи на обща стойност над 400 лв. След грабежа криминално проявеният мъж е убил момичето с няколко удара с брадва по главата. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив - Илиян Здравков е осъждан 6 пъти за кражби и грабежи. В хода на разследването Здравков е направил пълни самопризнания.