134 обществени трапезарии заработиха в страната
134 обществени трапезарии заработиха в страната / archiv.DarikNews

От първи октомври се откриват 134 обществени трапезарии в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

Трапезариите ще работят до 30 април 2013 година. Предвижда се близо 10 хиляди души, от които 1166 деца, да получават безвъзмездно всеки ден топъл обяд. За дейността на трапезариите от бюджета на МТСП, чрез фонд „Социална закрила" до края на годината са осигурени над 1,3 милиона лева. Целта е през тежкия зимен период да се осигури помощ и подкрепа за най-уязвимите групи от населението в страната.

Постоянно действащи комисии, сформирани със заповед на съответния кмет на община или управител на НПО, ще извършат подбор на бенефициентите от целевите групи, а това са лица и семейства на месечно подпомагане с доход по-нисък от диференцирания минимален доход, лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, наследствени пенсии и скитащи и бездомни лица и деца.

Всички доставчици на социалната услуга „Обществени трапезарии" са спечелили конкурс, обявен от МТСП през 2009 година. Те вече имат натрупан опит и са доказали ефективност при реализирането на дейностите по проекта, които се наблюдават от Министерството на труда и социалната политика, Фонд „Социална закрила" и Агенцията за социално подпомагане.