В областта е възобновено присъственото обучение на учениците от първи до четвърти клас след тестване с щадящи бързи антигенни тестове за COVID-19.

На училище срещу тест: Как премина първата седмица от новата заповед

Тествани са 103 ученици от 14 паралелки и резултатите на всички са отрицателни, съобщиха от МОН.

Изследването се е състояло в пет училища, в чиито сгради не е имало изборни секции: в Основното училище в село Замфирово, ОУ в село Смоляновци, ОУ в село Ковачица, ОУ в град Чипровци и в Средното училище в Медковец.

Изследването се извършва в класните стаи на паралелките и в него участват учители - класни ръководители, медицински специалисти и медиатор. Продължава тестването в останалите училища в областта - на ученици, чиито родители са изявили желание, и желаещите са повече от 50 % в паралелка.

МОН: Пристигнаха всички детски COVID тестове, училищата ще могат да отворят

Очаква се на 16 ноември в класните стаи да влязат още над 900 ученици в 69 паралелки, с което общо броят на учениците, започващи присъствено обучение, ще е 1018 в 86 паралелки.

Броят на родителите в област Монтана, които желаят децата им да започнат присъствено обучение след тестване, се увеличава непрекъснато. Над 100 ученици допълнително ще се върнат в класните стаи, според последното проучване на желанието на родителите.
БТА