/ БТА
Те заявиха, че от 25 години са на воден режим
Жители на тетевенското село Глогово излязоха на протест пред сградата на подразделението на ВиК – Ловеч, което се намира в Тетевен, заради проблеми с водоснабдяването на селото.

Протестиращите заявиха, че от 25 години са на воден режим, имат вода по един час в денонощие, което е крайно недостатъчно.

Протестираме, защото сме без вода, а плащаме високи сметки. Искаме отговор и от кмета на общината, и от директора на ВиК – Тетевен. Жителите станахме доста, водопроводът е изграждан 1975 г. Бяха отпуснати пари за изграждане на резервоар, но до днес никакво развитие, а парите са отпуснати 2018 г. Трябва да се вземат мерки да се подменят тръбите от каптажа до резервоара“, посочи организаторът на протеста Русин Александров и добави, че в Глогово живеят над две хиляди жители. По думите му в детската градина има над 70 деца, където също са без вода и използват бидони, за да готвят. „Хигиенично ли е това“, питат местните хора.

БТА

Такъв жесток режим в 21-ви век. Нещата стават много сериозни и ще предизвикат бунтове. Не може да се търпи това. Имаме 850 млади хора до 35 години“, каза Стефан Симов. Според него проблемът е от тръбопровода, който идва от каптажите до резервоара, там се губи водата.

По думите на Вержиния Илиева много е трудно без вода да се гледат малки деца. „Грехота е да имаш вода, тя да изтича и да не влиза там, където трябва“, посочи младата жена.

Жителите на Глогово заплашиха, че няма да плащат сметките си за вода, тъй като според тях им се начисляват суми за въздух, а не реално потребление. Те каза още, че един кубик им струва 3 лева. 

БТА

При протестиращите излезе ръководителят на производствено поделението Деян Георгиев, който заяви, че проблемът с безводието е заради повърхностните водоизточници, които осигуряват вода в селото. В този сух период те намаляват до такава степен, че не могат да покрият нуждите на селото. Той каза, че режимът е в сухия период на годината. „Решение на този проблем ВиК не може да вземе еднолично. Собственик на водопроводната мрежа и на съоръженията е Общината, съответно държавата. Ние можем да ги поддържаме, но не и да произведем вода“, коментира Георгиев.

Кметът на община Тетевен Мадлена Бояджиева също дойде при излезлите на протест жители на село Глогово. Тя обясни, че има отпуснати средства с постановление на Министерския съвет за два резервоара – в Глогово и Галата. "След това сме направили процедура по Закона за обществените поръчки, избрана е фирма. Започна да работи, но в един момент се отказа с мотив, че теренът е много труден, вдигнали са се цените на строителните материали", обясни кметът. 

По думите ѝ сега предстои да бъде обявена нова обществена поръчка, като са отпуснати с решение на Общинския съвет допълнително от общинския бюджет за двата резервоара 170 хиляди лева за Галата и 144 хиляди лева за Глогово. „Ако всичко върви както трябва, до края на пролетта резервоарите трябва да бъдат изградени“, добави Бояджиева.

Въпреки това протестиращите заплашиха, че ще блокират главния път София – Варна при „Боаза“, както и ще сигнализират министъра на околната среда и водите. 
БТА