/ iStock/Getty Images
Нови два случая на заразени с коронавирус са установени тази вечер в област Ловеч, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Анета Винева. С доказани положителни проби са общопрактикуващ лекар от Троян и социален работник от Ловеч. За областния център това е първи случай на COVID-19, а за Троян - четвърти.

И двете жени с положителни проби са в добро здравословно състояние и ще се лекуват в домашни условия. Те са поставени под 28-дневна карантина. Установени са и контактните лица.

Д-р Винева поясни, че жената от Ловеч дори няма симптоми на коронавирус. Била е тествана при започналото изследване на работещи на първа линия медицински специалисти, в Домашен социален патронаж, Центрове за обществена подкрепа и служители в Община Ловеч, участвали в подпомагането на лица под карантина или възрастни хора и доброволци.

Лекарката от Троян има леки оплаквания. Тя е била контактна с пациента с коронавирус, настанен в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в планинския град.

"Не бих казала, и никой не може да го твърди със сигурност, че тя се е заразила от него. Тя работи с лични предпазни средства, но би могла да се зарази и извън работата си", посочи д-р Винева и добави, че се очакват резултатите от още проби, взети тази седмица в областта.
БТА