Творби на Светлана Таскова в Кърджали
Творби на Светлана Таскова в Кърджали / netinfo
32-годишната пловдивска художничка Светлана Таскова излага 8 картини за 8 дни в Артгалерията. Над 200 продадени нейни произведения се намират в галерии и частни лица в Турция, Италия, Франция, Япония, Мексико, Австралия, Португалия. Само 10-тина са българските собственици на творби на авторката. Това са няколко популярни телевизионни водещи, бизнесмени и политици, в т.ч. и бившия кмет на Пловдив Иван Чомаков. Филип Киркоров също е собственик на няколко платна.

Характерно за почерка на Таскова е изключителното богатство от елементи, орнаментика и използвани техники и материали. Всяка картина съдържа минимум 300 елемента, а в някои случаи броят им достига до 3000. Използват се акрил, масло, обработен сребърен метал, релефни материали, дърво, ръчна хартия, варак от иконописта, мъниста, палмова кора, контур за стъкло и др. Сложните композиции съчетават мистични маски със спирали и медальони, неразчетеният диск от Фетос е композиран със знаци за посвещение и пирамиди, състоящи се от определен брой слонове, с енергийна власт над дома. Невероятни са детайлите, вградени в един обект – до самата му сърцевина. Плодът на крушата, която е протекционно дърво, поради което в древността го е имало във всяко кралство, е представен в „разрез”, а „вътре в плода” е витрувианският човек на Леонардо – символ на съвършенството на пропорциите. Костенурката, слонът, саламандърът и котката са любими образи, които се появяват в композиции от кръгове, пирамиди и елипси, в съчетание с древни криптограми и множество знаци за хармония. Една от непоказваните картини с размери 1,12 х 0,67 м, собственост на авторката, е застрахована за 11000 евро.

Творбите на Светлана Таскова гостуват по повод 8-ми март в Кърджали. Изложбата ще бъде открита на 7 март от 18 часа в Арт галерията на бул. Тракия.