/ netinfo
Тазгодишната тютюнева реколта в Кърджалийско е с 15-20 процента по-слаба спрямо 2017 година,  аяви Сабрихасан Мехмед, зам.-председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010. Между 1000 и 1200 т. тютюн се очаква да бъдат изкупени в област Кърджали, което е близо 15-20 на сто по-малко в сравнение с 2017 година. Причината за спада, според Мехмед, е в лошите климатични условия и падналите дъждове през юли.

Има готовност да стартира изкупната кампания на тазгодишната тютюнева реколта в област Кърджали, съобщи Сабрихасан Мехмед. По думите му оптималната атмосферна влага през последните дни позволявала на  тютюнопроизводителите да започнат пасталирането, амбалажът също е раздаден.

В Кърджалийско на пазара ще оперират няколко фирми „Сокотаб”, „Миссириан – България” АД, „Секе” и „Алайънс”. Тютюнопроизводители настояват да се запазят поне миналогодишните изкупни цени - за гръцкия сорт „Катерини” - 8,40 лв. , гръцката басма - 9 лв. и за сорт „Крумовград” - 7,40 лв.

Традиционно най- много тютюн в Кърджалийско се произвежда в граничните общини Кирково и Крумовград. Сабрихасан Мехмед  прогнозира, че ако няма пазари за продукцията, ръст на изкупните цени и държавна подкрепа за бранша, през следващата година броят на отглеждащите тютюн в Източните Родопи ще бъде с 20 на сто по-малък.