/ Снимка: Дарик, архив
Специализирани операции за осигуряване на безопасност по пътищата, охрана на публични събития при предстоящите празници и превантивни мерки за противодействие на извършване на престъпления ще бъдат предприети в областта, съобщи на брифинг с журналисти началникът на отдел „Охранителна полиция“ в ОД на МВР-Кърджали комисар Димитър Димитров.

След скандал: Задържаха мъж, нанесъл порезна рана с нож

По тези приоритети съвместно ще работят полицейски екипи и служители на Зоналното жандармерийско управление. Предварително са проведени срещи с представители на охранителни фирми, собственици на заведения и търговски обекти с акцент върху възможни посегателства, за бдителност по време на празниците и своевременно подаване на сигнали при произшествия.
 

полиция мерки
ОД на МВР-Кърджали

Такива срещи са организирани и с ръководители на обекти, опериращи със значителни финансови средства. Собствениците на магазини, които търгуват с пиротехнически изделия, са предупредени да не продават такива стоки на малолетни и непълнолетни.

В дните непосредствено преди, по време и след празниците ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие по пътищата за контрол на водачите за правоспособност, употреба на алкохол и наркотици.

При натоварен трафик и задръствания ще има готовност за създаване на времена организация на движението. Във всички Районни управления на МВР ще работят дежурни групи за незабавна реакция при подадени сигнали за произшествия и престъпления.

Засилена охрана ще бъде осигурена на местата, където се очаква струпване на хора - пазари, базари, заведения, курортни комплекси. Полицията призовава гражданите да подават своевременно сигнали на тел.112, ако станат свидетели на престъпления или са потърпевши от произшествия, за да бъдат организирани бързи оперативни и издирвателни действия за разкриване на извършителите. 

Във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници служители на РДПБЗН-Кърджали извършиха 46 проверки на обекти на територията на областта, от които 24 заведения, 10 църкви и 12 хотела и места за настаняване, съобщи на брифинга главен инспектор Валентин Карев, началник на сектор в дирекцията.

За констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност са връчени общо 10 писмени разпореждания и 1 акт за установено административно нарушение. При проверките е обърнато внимание на осигурените условия за евакуация и пожарогасене, състоянието на отоплителните уреди и съоръжения, вентилационните и електрически инсталации.

Главен инспектор Карев съобщи, че през започналия есенно-зимен сезон са проверени 55 обекта, които използват локални отоплителни уреди /печки на твърдо гориво/. Констатирани са 19 нарушения, за които са съставени 10 противопожарни разпореждания, 13 акта за установени административни нарушения и 5 броя констативни акта за принудителни административни мерки.

От началото на сегашния отоплителен сезон са възникнали 9 пожара без материални загуби е и няма пострадали граждани. През отоплителния сезон от ноември до март през 2017 година са загинали трима граждани и трима са пострадали при пожари.

Главен инспектор Карев призова гражданите да бъдат внимателни при използването на отоплителни и електрически уреди, за да не помрачават празниците си с произшествия.

Под специален надзор на възрастните да се използват пиротехническите изделия.