нов Колективен договор подписаха кметът на Кърджали и синдикатите в сферата на образованието.
нов Колективен договор подписаха кметът на Кърджали и синдикатите в сферата на образованието. / netinfo
Кметът на Кърджали Хасан Азис и представители на синдикатите в сферата на образованието подписаха нов двугодишен Колективен трудов договор днес. Стана ясно, че новото в документа в  сравнение със стария КТД от 2015 година, е че окончателно е уреден въпроса със заплащането на педагогическия персонал в детските градини съобразно  клаузите на националния КТД от 2016 година.  

По думите й, уточнени са и заплащането на здравните книжки от страна на работодателя на заетите в предучилищния сектор и размера на допълнителен отпуск за  педагогически персонал, който е работел в празнични дни.  

Под документа подписи сложиха кметът Хасан Азис, представители на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/, Сдружение на директорите в средното образование в Република България /СДСОРБ/, Синдиката на българските учители към КНСБ и Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”.

Основните акценти в КТД са свързани с запазването на по-високи отпуски на работещите в сферата на образованието, педагогически и непедагогически персонал, социалните плащания, както и изплащането на здравните книжки.