На 30 септември тел. 112 ще заработи в цялата страна
На 30 септември тел. 112 ще заработи в цялата страна / netinfo
На 30-ти септември спешният телефон 112 ще има покритие в цялата страна, увери вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем по време на парламентарния контрол. Вицепремиерът Емел Етем отговори на въпрос на Депутатът от ДСБ Иван Иванов, който я попита дали във всяко населено място ще има обществен телефон, от които хората да могат да избират 112.

„Хората казват така – ние ща напуснем селото, защото ако стане пожар, ако ни нападнат и ограбят, или ако някой получи удар ние не сме в състояние да предупредим „Бърза помощ” или полиция”, обърна се Иванов от трибуната. „До този момент как тези граждани се обаждаха на 150, на 160, на 166 – тази грижа, която проявявате в момента, аз не считам, че трябва да обръщате с един негатив към 112. 112 ще ги улесни всички хора, за да не помнят 300 номера. Но именно с кметовете да се водите разговорите, да направят необходимото, да кандидатстват пред БТК, да си направят нещата и да гарантират телефон. Това не е БТК – ние нито ще ходим да отваряме телефонни постове, нито имаме възможност да го правим”, отговори Етем.

Министърът на извънредните ситуации припомни, че спеният номер ще може да се избира от всеки телефон – домашен, уличен или мобилен. Услугата ще се предоставя и при GSM без карта.

Вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем обеща да разпореди проверка по повод твърдения в медиите, че служител на ведомството, което ръководи - Янко Хаджигеоргиев е търгувал незаконно с оръжие, според чешкото разузнаване. Тя не отрече, че двамата са имала обща фирма, но тя била закрита през 1995 година, а Хаджигеоргиев постъпил в министерството след конкурс. Проверката не била разпоредена досега заради многото ангажименти на министъра.