Металурзи в ОЦК: Направиха ни на маймуни! Ще съдим Захариев и за нанесени морални щети
Металурзи в ОЦК: Направиха ни на маймуни! Ще съдим Захариев и за нанесени морални щети / netinfo

Съдебна битка срещу работодателя си за пропуснати ползи и нанесени морални щети по време на 6-месечния им протест започват металурзите от ОЦК. В исковите си молби до съда, освен да им бъдат изплатени заплатите, те настояват да бъдат обезщетени и за поруганото човешко достойнство. „Унижението на хората, лихвите по кредитите, лихви върху лихвите... Аз лично бих поискал 5 хиляди лева да ми се дадат за това , че съм гладувал 6 месеца, че съм оставал без ток  през това време, че ме правеха на маймуна", каза Анни Георгиев, който е председател на синдиката „Подкрепа" в металургичното предприятие.

Междувременно и днес металурзите продължават да подават мобли за напускане по чл. 327 с право на обезщетение от Бюрото по труда. Голяма вълна от напускащи обаче се очаква в края на седмицата, ако дотогава не постъпят някакви финанси в сметките на работниците. Сред тях и в синдикатите се оформя мнението, че биха останали на работа единствено при условие, че им бъдат изплатени поне по две от общо 4-те дължими заплати. Ако работниците изпълнят заканата си, заводът ще трябва да бъде аварийно спрян.

В същото време от ръководството на завода признават, че нямат пари да платят дори аванс, защото   сметките са им са запорирани. А срещу заплахата от масово напускане на металурзи те са изготвили график за планово спиране на мощностите в завода. „Гарантирали сме, че няма да има вреди на околната среда, пречиствателната ни станция работи и ако се наложи планово да спираме,  всичко ще е под контрол", каза финансовият директор на ОЦК Валентин Манев. Въпреки този неоптимистичен  вариант за бъдещето на ОЦК, той е убеден, че до тях няма да се стигне. „Разговаряли сме с хората и много от тях постъпват отговорно. Затова смятам, че няма да допуснем  стихийно напускане  и изоставяне", каза още Манев.