Крумовград – домакин на Събор на младата балканска литература
Крумовград – домакин на Събор на младата балканска литература / netinfo

Събор на младата балканска литература ще се проведе в началото на октомври в Крумовград. Инициативата за мащабната проява е на Академията за европейска култура „Орфеева лира”, подкрепена от граждански сдружения.

Идеята на организаторите е съборът да стане ежегоден, а Крумовград – районът, в който са допирните точки на културите на България, Турция и Гърция, да бъде домакин на уникалната по рода си изява, която ще съчетае разнообразни публични и камерни форми.

В проявата ще участват млади творци от Балканите. Съборът ще има конкурсна и публична страна. В литературния конкурс имат право да участват младежи до 30-годишна възраст, които се състезават в три области – поезия, проза и есеистика. Темите на произведенията са свободни. Международно жури с председател изтъкнатият български поет Евтим Евтимов ще присъди наградите за: поезия – цикъл от пет стихотворения, най-добро есе и най-добър разказ. Селекцията на участниците в проявата е най-напред на национално ниво. Членовете на журито ще определят по един кандидат във всеки жанр.

В България и при тайно гласуване ще бъдат номинирани носителите на призовете. Членове на журито са представители на Турция, Гърция, Черна гора, Сърбия, Македония и Румъния.

Съборът ще бъде предшестван от две литературни четения. В първото ще участват известни български поети, а във второто – членовете на журито. На форума в Крумовград ще бъде връчена и ежегодната Голяма награда на Академията за европейска култура „Орфеева лира” за принос в балканската и европейска култура.