Коджаманов писа на министър за имоти
Коджаманов писа на министър за имоти / netinfo

Писмо до министъра на финансите за предприемане на законодателна инициатива за прехвърляне собствеността на одържавени имоти на общините изпраща областният управител на Кърджали Ангел Коджаманов.  Става въпрос за одържавени имоти с укази на Държавния съвет на Народна република България през периода 1977 – 1978 година. Те са на лишените от българско гражданство лица, съгласно тогавашния Закон за българското гражданство. Той предвижда български граждани, които напуснат страната и не се завърнат в срок от 6 месеца, имотите им да се отнемат в полза на държавата. Съгласно разпоредбата на чл. 85, ал. 1, т. 6 от Закона за събиране на държавните вземания, тези имоти се приемат, съхраняват, управляват  и продават от Агенцията за държавните вземания.   

Такива имоти в област Кърджали са около 520 на брой на територията на седемте общини. Голяма част от тях са изоставени и се превръщат в потенциално опасни обекти. Тъй като до настоящия момент тези имоти не се управляват активно от никоя институция, областният управител счита, че най-добрият им стопанин биха могли да бъдат общините. Те имат финансовия ресурс, а и чрез тях биха могли да решат жилищни нужди на своите жители.

Допълнителен катализатор за подемане отново на инициативата е нещастният случай в джебелското село Тютюнче на 7 януари т.г., когато изоставена къща се срути и премаза баща и син. Вярно е, че сградата, която предизвика трагедията е частна собственост, утре би могло същото да се случи и с някоя от одържавените, но рушащи се постройки, коментира Коджаманов. Институцията Областен управител е предприемала действия по казуса още от 2003 г. като е информирала и е искала съдействие от министъра на държавната администрация. А през 2004 г. с официално писмо се е обърнала и към министъра на финансите за решаване на този проблем