Институциите проверяват обекти заради обгазяването
Институциите проверяват обекти заради обгазяването / netinfo
Всеобхватна проверка на промишлени обекти, които работят с отровни вещества започва Районна прокуратура – Кърджали. Решението бе взето след среща по инициатива на областния управител Ангел Коджаманов с окръжния прокурор Светлозар Лазаров, районния прокурор Иван Бояджиев, директора на Областна дирекция “Полиция” комисар Стефан Ангелов и директора на Областна дирекция “Гражданска защита” Кирчо Павлов. В проверката ще бъдат привлечени и специалисти от РИОКОЗ и РИОСВ. Във фокуса на вниманието на специалистите ще попаднат и стопански субекти, които използват вещества, чийто вредни емисии и при аварии отделят опасни газове, които могат да засегнат живота и здравето на хората. Обект на проверката ще бъдат също складовете, в които се съхраняват опасни за здравето препарати.

Всички проверявани обекти попадат под юрисдикцията на Наредба № 2 за защита от аварии при дейности с опасни химични вещества.

След приключване на проверките, резултатите ще бъдат оповестени на обществеността.

Срещата бе продиктувана от случая на временно обгазяване на район от областния център в понеделник след обяд. Около 18,20 часа на 17. 09. 2007 г. в “Гражданска защита” бяха получени 3 сигнала от граждани за усетени газове (без данни за цвят) с неприятна миризма и парещ очите ефект (лакриматорен ефект) в атмосферния въздух. Сигналите бяха от района на кв. „Байкал”, бул. „Тракия” и пл. „Деспот Слав”. На сигналите светкавично се отзоваха 3 екипа от Отдел „Аварийно-спасителни дейности” („АСД”) на Дирекция „Гражданска защита”, 1 екип от РС “ПБЗН”-Кърджали и 1 екип от РПУ-Кърджали. Екипите от Отдел „АСД” бяха на обход с индикаторни тръбички за експресен анализ „Хигитест” и мултигазанализатор „Дрегер”. Облакът (вероятно от леснолетливи вещества) се е разсеял много бързо и направените полеви измервания (за серен диоксид, сероводород, амоняк и формалдехид) не показаха наличие на токсични вещества във въздуха над допустимите концентрации. Източникът на отделяне на странната миризма не бе установен точно, но от локализирания участък няма получена информация за пострадали граждани, които да са потърсили помощ в лечебно заведение.