/ netinfo
Най-късно до края на януари на 2019 година Регионалната библиотека „Н.Й. Вапцаров” в Кърджали ще въведе дигитално обслужване на читателите си, а от пролетта културната институция ще предоставя и електронни книги. Това съобщи директорът на най-голямото книгохранилище в областта Уляна Ганева.

6922 социално слаби от Кърджалийско ще получат целеви помощи за отопление

До края на годината предстои закупуването на модул в автоматизираната система на библиотеката, а въвеждането на дигиталното обслужване, според решение на Дирекционния съвет, ще стане най-късно до януари на следващата година, коментира Ганева.

По думите й, по този начин читателят ще има достъп до своя картон и до каталога, който вече отдавна е он-лайн, ще може да си запазва предпочитаните от него книги дистанционно и когато дойде в библиотеката, те ще го очакват.

„Освен това читателите ни ще могат да проверяват картона си, седнали пред своя компютър, ако са забравили кога имат да връщат книгите и вече няма да пишат в датниците на книгите, а и ние няма да лепим такива.

Това е пътя да бъдем част от съвременния свят, а не част от миналото”, коментира Ганева и допълни, че библиотеката има намерение след април на 2019 година да закупи и електронни книги за читателите си.

Дигиталната система на обслужване на читателите ще им даде възможност те да се докоснат до изключително богатия фонд „Краезнание” на библиотеката, в който има периодични издания от преди 1944 година, без да им се налага да идват до библиотеката, каза още Уляна Ганева.