Цветанов и животновъдите не се разбраха
Цветанов и животновъдите не се разбраха / netinfo

Без резултат завърши в Кърджали срещата между земеделският министър Валери Цветанов и животновъдите .  Разговорите приключиха преди около час, а фермерите от утре продължават с  протестите. Те са категорични, че ако до сряда не бъдат удовлетворени исканията им , ще започнат извеждане на стадата си в Гърция.

Въпреки уверенията на Валери Цветанов и зам.м-р Светла Бъчварова, че идната седмица очакват отговор от Брюксел  за това дали ще разреши  допълнителни субсидии, фермерите смятат ,че причината да са без пари е в нашите управленци. Според протестиращите , държаваниците ни  искат да обезличат българското животноводство и вече са почти успели.   

Валери  Цветанов съобщи, че от другата седмица започват проверки на раздадените площи за паша, и че те ще стартират  от Кърджали. Той обеща, че ако има държавен чиновник , който е нарушил процедурата, ще бъде освободен от работа.  Министърът обаче предупреди и животновъдите, че ако някой от тях   не е бил изряден, при искане на пасищата ,още сега да си оттегли документите. Според него няма държавен механизъм, който може да наложи възбрана на вноса на месо от Румъния ,тъй като  България вече е част от европейското семейство.

На разговорите присъстваха депутатите  Юнал Тасим и Моню Христов, които бяха в опозиция. В Кърджали беше и евродепутатът от ЕНП Петя Ставрева. Според нея България не е достатъчно настоятелна пред ЕК , за да бъдат отпуснати още средства за животновъдството ни.