/ netinfo
Международният конкурс за класическа китара “Акад. Марин Големинов" 2018 г. бе официално открит в Читалище „Братство”. В него участват китаристи от България, Сърбия, Македония, Турция, Гърция, Русия, Украйна, Косово.
 
Художественият директор на фестивала Иван Андонов представи журито и приветства всички участници.”Благодаря на всички участници, на всички които отново ни повярваха.Този конкурс е едно начинание, насочено към това да помагаме на младите хора, търсим да бъдем духовен център, да създадем приятни емоции. "Да подпомогнем младите хора, които да се развиват като личности и да работят за благото на България”, заяви Андонов.

В 17:00 часа започва традиционното дефиле в централната градска част с участието на мажоретни състави от Кюстендил и страната. Конкурсните дни от 29 до 31 март ще протекат в залите на читалище „Братство 1869”.

Международният конкурс за класическа китара
netinfo


В програмата са предвидени множество лекции, беседи и концерти на гостите от страната и чужбина – Александър Хаджи-Джорджевич, Урош Дойчинович, Сърбия, Виктория Куликовска и Трио Одеса, Украйна, Арон Пени, Дуо Джулиан Бутуги и Елвис Бутуги – Косово и други.

На 30 април Майсторски класове по китара ще проведе Дарко Багески от Македония. Организатори - Община Кюстендил и читалище „Братство 1869”, със съдействието на Министерство на културата на Република България.

Участниците са разделени на следните възрастови групи:

Първа възрастова група - до 10 г. включително 

Втора възрастова група - от 11 г. навършени до 13 г. навършени включително

Трета възрастова група – от 14 г. навършени до 17 г. навършени включително

Четвърта възрастова група - над 18 г.

Пета група - “Свободна сцена на солиста”

Шеста група - “Китара +”

Седма група - “Камерна музика” 

Осма група - “Китарни ансамбли и оркестри”

Конкурсът е включен в програмата за подпомагане на даровити деца в България. Във втора и трета възрастови групи ще бъдат присъдени по 3 едногодишни стипендии на класиралите се на първо, второ и трето място в размер на 135 лв. месечно, осигурени по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата. Не се изисква парична такса за участие.