Възможностите за рехабилитация на чужди граждани в България се обсъждат на форум в Кюстендил
Възможностите за рехабилитация на чужди граждани в България се обсъждат на форум в Кюстендил / Дима Кирилова,Дарик радио

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, ресорният зам.- министър Павел Гуджеров, областният управител на Кюстендилска област Виктор Янев, кметът на община Кюстендил Петър Паунов, хотелиери, туроператори, бизнесмени, участваха в Четвъртата национална дискусия от кампанията „Да! На българската икономика", на тема „Балнео и СПА туризъм - перспективи и възможности", която се провежда в Кюстендил.

 


Министър Василева представи виждането на МОСВ за развитието и пълноценното използване на минералните извори в България и даде старт на обсъждането на нормативната уредба и възможностите за трансгранично сътрудничество, за да се лекуват у нас европейски граждани със средства от националните им здравни каси.
102 са находищата на минерална вода в България, които са изключително държавна собственост, 37 са публична общинска собственост, а 66 са предоставени за ползване на общините.

„През 2010 г. по време на първият кабинет на Бойко Борисов, дадохме възможност общините да стопанисват находищата за период от 25 години, с цел да подпомогнем общините в провеждането на местни политики. До сега 43 общини са заявили желание да ползват находищата", коментира министър Ивелина Василева.

 


Кметът на община Кюстендил Петър Паунов приветства участниците в конференцията и изрази неразбирането си, защо липсват представители на Министерство на здравеопазването и НЗОК. Повечето от участниците имаха въпроси именно към липсващите представители на двете институции.

"Ние се надяваме да приемаме гости за рехабилитация в Кюстендил и техния престой да бъде поет от здравните каси. Надявам се да намерим национална подкрепа и благодарение на общите ни усилия да бъдем забележими", коментира Петър Паунов.
„На всяка една среща липсват представители на МЗ и НЗОК, пращат се хора, които не са запознати с тематиката. А граждани на Европа да идват и да се рехабилитират в България е една сериозна възможност за България да привлича средства. Чрез рехабилитацията няма да изнасяме национален капитал навън, а ще привличаме туристи, но ако нормативната база не бъде променена, това няма да се случи", коментира Сийка Кацарова, главен секретар на Българския съюз по балнеология и спа туризъм, член на борда на директорите на Европейската спа асоциация.
Освен изпълняването на директивата за упражняване правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване, участниците във форума поискаха отново частните хотели да участват на равен принцип при рехабилитирането с доплащане на български граждани.
Кампанията „Да! На българската икономика!" започна през пролетта с форума „Инвестиции. Растеж. Стабилност. Държавна стратегия за подпомагане на качествено и иновативно производство в България" по инициатива на в. „Стандарт" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.