Училищата и детските градини в областта са усвоили 2 285 123 лв. европари
Училищата и детските градини в областта са усвоили 2 285 123 лв. европари / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

2 285 123 лв. са усвоени от училищата и детските градини в Кюстендилска област по различните европейски програми през програмния период 2007- 2013 година.

"Очакваме през следващия програмен период още по- убедителни резултати. За цялата страна сумата е 489 млн. лв., като радостното е, че за последната 1 година са валидирани над 50% от тези пари или 250 млн. лв. Хората вече натрупаха опит в правенето и управлението на проекти", каза зам.- министърът на образованието Атанаска Тенева. Тя се срещна в Кюстендил с директори на училища е детски градини, като бе посрещната от областния управител Иван Каракашки и началника на РИО Стела Мицова.

Училищата и детските градини в областта са усвоили 2 285 123 лв. европари
netinfo

"Ще продължим да работим по програма Успех, включващото образование, целодневната организация на работа в средищните училища и по успешния проект за ученическите и студентските практики", заяви Тенева. Заместник- министърът се обяви твърдо за делегираните бюджети на училищата.

"Но, парите не само трябва да следват ученика, ние въведохме компонент за условно постоянни разходи и компонент за успехите на учениците. Приключи външното оценяване в 4 клас, следват външното оценяване за 7 клас и държавните зрелостни изпити. Наблюдаваме, че в Кюстендилска област, първо се стабилизират резултатите, но виждам, че има и широко разтворена ножица между най- добрите и най- слабите постижение в областта. Ние бихме искали единият от компонентите в делегираните бюджети да бъде добавената стойност, т. е. ръстът който постигнат ученици и учители в тези външни оценявания", коментира Атанаска Тенева.

Училищата и детските градини в областта са усвоили 2 285 123 лв. европари
netinfo

Зам.- министърът на образованието и науката защити програмата за ограмотяване на възрастни и придобиване на професионална квалификация. "Това е ниша пред професионалното ни образование. Внесени са в НС промени в Закона за професионалното образование и обучение. Предвидена е промяна в образователната степен, за да може възрастните ограмотени по тези проект да получат валидни сертификати за своята грамотност", каза още в Кюстендил Атанаска Тенева.

Училищата и детските градини в областта са усвоили 2 285 123 лв. европари
netinfo