Трихинелоза в диви свине от Смочево и Мламолово
Трихинелоза в диви свине от Смочево и Мламолово / Дарик- Кюстендил, архив

Две положителни проби за трихинелоза за установени при изследване на проби от диви прасета, от Областта дирекция по безопасност на храните в Кюстендил. Предприети са необходимите действия, за да бъдат уведомени ловците от съответните дружини, за да не се консумира заразеното месо, което трябва да бъде унищожено. Уведомени са официалните ветеринарни лекари на две общини и кметовете на населените места. От заразеното месо не е консумирано и това е благодарение на високата здравна култура на ловците и лошите примери от миналото. Перфектно свършена работа от отдел "Контрол на храните", каза за Дарик директорът на ОДБХ- Кюстендил д- р Първан Дангов.
Първият случай на трихинела в дадена за изследване проба е от 17 ноември, като прасето е убито в землището на село Смочево. Втората положителна проба е от преди дни, като животното е трофей от лов в землището на село Мламолово.
"Трихинелата може да доведе до опасни за здравето на човека последствия, дори до фатален край. Сега е сезона и на клането на домашните прасета. 8, 40 лв. струва едно изследване, не си струва да се спестят тези пари, защото последствията могат да са много неприятни", коментира още д- р Дангов.