коне унищожават реколтата на земеделски производители в село Самораново
коне унищожават реколтата на земеделски производители в село Самораново / netinfo
Свободно пуснати коне унищожават реколтата на земеделски производители в село Самораново. За това сигнализираха потърпевши. Митко Сулев обработва земя под наем, една част е наета от община Дупница, друга от хора от Самораново. От години обаче свободно пуснати коне в Самораново съсипват реколтата и посевите. Въпреки разговорите със собствениците на конете резултата досега няма. Част от новата пролетна реколта вече е съсипана заради разходилите се върху нея коне, а възстановяването й ще отнеме допълнително средства и време. Подавал е жалби до администрацията в Дупница, в две от тях е посочил и имената на собствениците на животните. Една част от животните обаче не са чипирани и въпреки, че се знае, чия собственост са, отговорност не може да се търси от конкретно лице.
Проблемът, който Сулев поставя е проблем, който стои и пред останалите земеделски производители, като Сулев обяснява, че за пустеещите земеделски земи причина са именно конете, които унищожават посевите. Друг проблем пред Сулев, за който към момента няма разрешение и е трудно да се справи, е огромно нерегламентирано сметище в имота, който миналата година е наел. Пътят до въпросния имот и до сметището, също е на път да се превърне в такова. През няколко метра купчини отпадъци оформят гледката. 

Самораново
netinfo



От пресцентъра на община Дупница обясниха, че за чипирането на конете заповедта е съгласно изискванията на Българска агенция по безопасност на храните, а не по заповед на кмета и отговорни за това са собствениците. Иначе санкции могат да се налагат само в случай, че животното бъде установено на място. В работно време сигналите се подават към контролното звено в община Дупница, от където ще реагират своевременно. След 17.30 часа обаче сигнала трябва да се подава на тел. 112 обясниха от пресцентъра.
Що се отнася до нерегламентираното сметище от администрацията отговориха, че всеки, който наема имоти за определен период от време се запознава с въпросните земи. Конкретно в посоченият случай, теренът е приет писмено от наемателя в добро състояние и без възражения. Всеки наемател е длъжен да опазва имотите си се казва в отговор от пресцентъра на община Дупница.