Световната финансова криза замрази пазара на имоти в Кюстендил
Световната финансова криза замрази пазара на имоти в Кюстендил / netinfo
Световната финансова криза замрази пазара на имоти в Кюстендил. Днес това ще ви каже всеки брокер на недвижими имоти в празните си от клиенти офиси. Вече имаме идеална причина да не харесваме глобализма, „Лемън Брадърс” и топ мениджърите на част от американските банки.

Световната криза ни удари тъкмо в момент на силна кредитна инерция, когато от всеки ъгъл ни дебне телефонен номер, на който да ни предложат пари за без пари и телевизионни реклами на банки от типа „Ние не смятаме да режем върха на чепиците ви, затова кредитираме имота ви на 85-90-100 %”.

Американците отново се изхвърлиха с лоши кредити, след като миналата година предизвикаха мини криза като не си събраха ипотечните кредити. Тази година повториха упражнението и това направи панелните гарсониери в Кюстендил с цени от 32 000 лв. до 38 000 лв., 2-стаен – 45000-55 000, 3-стаен 52000-65 000 лв. Тухлените апартаменти са с 7-10 000 лв. отгоре спрямо същата квадратура старо строителство панела. Новото строителство се търгува за 530-600 евро кв.м. Сделки обаче няма. Ако някой купи, значи е имал готови пари.

Големите вериги магазини търсят парцели от по 7-8 дка в Кюстендил, предлагане няма. Рекордна сделка за града е продажба на магазин на цена над 3 000 евро за квадратен метър. Пак по данни на брокери земеделската земя между Белия камък и Пиперков чифлик е продадена за автокъщи. На места квадратния метър се е търгувал за 20 евро. Софиянци купуват къщи из кюстендилските села , като най-лесно кандисват на цени между 20 000 и 30 000 лв.

Вместо журналисти, някой трябва да набие американските мениджъри с учебници по икономика, защото преди глобалното затопляне ни очаква световното икономическо изстудяване. И още за световната финансова криза и нейното отражение върху пазара на имоти в Кюстендил от брокера Таня Нейкова.

Чуй звуковия запис