Срамно! Даряват млечни продукти ден преди да изтече срока им на годност
Срамно! Даряват млечни продукти ден преди да изтече срока им на годност / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил
Д- р Войнова за млечните продукти с изтекъл срок на годност
70237
Д- р Войнова за млечните продукти с изтекъл срок на годност
Д- р Дангов за предизборната агитация в срок на годност
  • Д- р Войнова за млечните продукти с изтекъл срок на годност
  • Д- р Дангов за предизборната агитация в срок на годност

Стотици опаковки от млечни продукти, чийто срок на годност е до 8- ми февруари са дарени на детски и социални домове за възрастни хора в Кюстендилска област ден по- рано, на 7- ми, алармираха от Областно дирекция по безопасност на храните. Директорът, д- р Първан Дангов се е самосезирал за дарението на сдружение "България си ти" от новина в сайта Дарик Нюз и назначава проверка от отдел "Контрол на храните", която е извършена на 10- ти февруари.
"Всичко е направено нарочно в петък, за да не се обърне внимание в събота и неделя", коментира д- р Дангов.
На територията на областта са дарени 1 084 броя по 480 мл от млечна напитка, с вкус на ягода. Те са разпределени в Дома за деца лишени от родителски грижи "Олга Стоянова" в Дупница, Дома за възрастни хора с физически увреждания "Ильо Войвода" в Кюстендил и Дома за възрастни хора в Кочериново.
"От 694 опаковки, в дома в Кюстендил са консумирани само 46, включени в менюто в петък. Останалите бутилки са забранени от нас и ще бъдат насочени за унищожаване. От 150, дарени в дома за деца в Дупница, са открити налични всички, защото бяхме там и ги спряхме. Тревожното е, че в дома в Кочериново са раздавани на ръка на възрастните хора, защото домакина е отказал да ги приеме и така са изпити всичките 240 бутилки. Това са храни негодни за консумация. Скандално е!, Разочароващо е! Става дума за нашите деца и родители", коментира началникът на отдел "Контрол на храните" д- р Велка Войнова.
На отговорните лица в трите социални дома ще бъдат съставени актове. Транспорта до екарисажа ще бъде за сметка на директорите на домовете.
За случая е сезирано ръководството на Агенцията по храните. Млечните продукти в случая са взети от Хранителната банка.
Директорът на ОДБХ- Кюстендил, д- р Първан Дангов призова политическите партии, в идващото предизборно време да се въздържат от подобен род агитации, с дарения на кебапчета и други храни. Той обърна внимание и на местните ръководства на общини, за по- отговорно поведение в подобни случаи на дарения на храни.