Социално напрежение в Дупница няма, заради роми без лични карти
Социално напрежение в Дупница няма, заради роми без лични карти / Маргарита Петрова, Дарик радио

Съветникът по етнически въпроси на вицепремиера Цветан Цветанов, Георги Кръстев и представители на ромски неправителствени организации дискутираха въпроса свързан с проблема за издаването на лични карти, заради промените в Закона за гражданската регистрация. "Проблемът с адресната регистрация и издаването на лични карти възниква след необходимият и законов подход към ограничаване на възможността за безконтролно заселване на граждани в предизборни периоди" - това каза Георги Кръстев.

"Няма етнически подход, този проблем всъщност касае много български граждани, независимо от техния произход", подчерта Кръстев.

Съгласно измененията на Закона за гражданската регистрация, регистриращите се на постоянен адрес трябва да покажат нотариален акт, договор за наем или писмено съгласие на собственика на жилището, каквито документи много голяма част от ромите не притежават. Георги Кръстев заяви, че е останал изненадан от разширяването на квартала, който е посетил- Гиздова махала, като уточни, че това не се отнася само до този квартал и този град. "Идеята, че може да се узакони нещо незаконно, ако нямат издадени необходимите документи трябва да бъде забравена" категоричен е Кръстев.

Социално напрежение в Дупница към този момент няма тъй като в дирекция „Социално подпомагане" не се отказват помощи - обясни Емилия Михайлова, която е служител в дирекцията. Децата навършили 14 години не се лишават от социални помощи, а само се подава информация в МВР, че нямат лични карти обясни Михайлова.

Директорът на дирекция ГРАОН Росица Диканска допълни, че промените в Закона засягат не само живеещите в ромските махали, в селата също съществуват подобни казуси. Според нея на местно ниво този въпрос не може да бъде решен:

Срещата беше инициирана от депутата Емил Гущеров, след като при него беше депозирана подписка от живеещи в ромските квартали с искане за разрешаване на проблема. Присъстваха шефа на РУП Дупница Борислав Динев, зам.кметът Крум Милев както и представители на различни неправителствени организации.