Сноубордисти от цял свят в Кюстендил и Осоговската планина
Сноубордисти от цял свят в Кюстендил и Осоговската планина / Дарик- Кюстендил ,архив

Сноубордисти от цял свят ще участват в двата старта за Европейската купа по сноудорд - слоупстайл в Осогово (23-24 февруари). Заявки за участие са подали над 50 състезатели от Австралия, Чехия, Южна Африка, Латвия, Словения, Хърватска, Сърбия, Босна и Херцеговина и България.

Големият фаворит за победата и най-голяма звезда на състезанието при мъжете е 21-годишния Альоша Кривец - Йойо (Слвн). През миналия уикенд той спечели престижно състезание в Словакия. Останалите фаворити за подиума са латвийците Томс Петрушевич и Артурс Васарайс. България ще бъде представена от най-добрите си състезатели Лозьо Димитров, Георги Михайлов, Георги Пелтеков, Димитър Чокоев и Георги Георгиев. При жените за първо място ще се борят словенките Сара Домайнко и Весна Кайзер заедно с австралийката Лора Уайтхед. Състезанията от Европейската купа в Осогово са от календара на ФИС, като по популярност преди тях са само тези от кръговете от Световната купа. Дисциплината слоупстайл ще дебютира за първи път на зимни олимпийски игри през 2014-а година в Сочи.

Състезанията от Европейската купа сноуборд в дисциплината слоупстайл в Осогово ще се проведат на пистата „Людмил Янков". Тя е с дължина 400 м и денивелация 50 м. Състои се от 4 секции - 2 скокови и 2 с уреди за пързаляне. С тези характеристики то отговаря на всички изисквания на Международната федерация по ски (ФИС) за Европейска купа слоупстайл. Екипът, който работи за подготовката на състезанието е от 50 човека от БФСки, Осогово-спорт, Община Кюстендил, Областна администрация Кюстендил и всички техни структури. По време на стартовете на 23-24 февруари достъпът около трасето ще е безплатен. Организиран е и безплатен транспорт до зоната на състезанието от Кюстендил и от София. Зрителите ще имат уникалната възможност да са разположени по цялата дължина на трасето и в специално изградената зона за феновете с различни екстремни забавления. В Кюстендил и региона интересът към проявата е огромен. Местните структури са въвели специфична организация за достъп до състезанието - паркинги, извозване с маршрутки, пропуски.

Откриването ще се състои на 22 февруари от 18,00 ч на „Арката" на пл. „Велбъжд" в Кюстендил. ВИП гост на откриването и стартовете от европейската купа ще е най-добрата българска сноубордистка Александра Жекова, както и ръководството на общината и това на Българска федерация ски.

ОФИЦИАЛНА ПРОГРАМА СНОУБОРД

Петък, 22 февруари, 2013

11:30 - 12:30 Регистрация на отборите (Race Office)

12:30 - 14:30 Неофициална тренировка

15:30 Техническа конференция (Хотел "Три Буки")

18:00 Официално откриване - площад център Кюстендил

Събота, 23 февруари, 2013

10:00 - 10:40 Официална тренировка

11:00 - 12:30 Квалификации

13:00 Финали

Награждаване на трасето след края на състезанието

17:00 Техническа конференция (Хотел "Три Буки")

18:30 Открито състезание по пързаляне на парапет

21:30 Парти за състезатели и организатори (Хотел "Три Буки")

Неделя, 24 февруари, 2013

10:00 - 10:40 Официална тренировка

11:00 - 12:30 Квалификации

13:00 Финали

Награждаване на трасето след края на състезанието